Ливанският премиер в оставка Саад ал Харири бе посрещнат в Елисейския дворец в Париж от френския президент Еманюел Макрон, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Харири бе приет с всички почести, полагащи се на премиер, се казва в съобщение на френското президентство.

Саад ал Харири пристигна в Париж тази сутрин от Рияд заедно със съпругата си. Той ще разговаря с Макрон, а после двамата ще обядват заедно.

По-рано стана ясно, че премиерът на Ливан в оставка ще се завърне в родината си за нейния Ден на независимостта, който се отбелязва в сряда, на 22 ноември.

Информацията е от съобщение в Туитър на ливанското президентство.

"Президентът на Ливан Мишел Аун е получил тази сутрин телефонно обаждане от Саад Харири, който го е информирал, че ще се върне в Ливан, за да участва в отбелязването на Празника на независимостта на 22 ноември", се посочва в съобщението.

Харири обяви, че подава оставка по време на визита в Саудитска Арабия на 4 ноември. Оттогава той не се е връщал в родината си. Президентът на Ливан Мишел Аун каза, че Харири трябва да се върне и да му връчи лично оставката си.

Имаше редица спекулации, че Харири е арестуван в Саудитска Арабия. Малко преди да отпътува за Франция той написа в Туитър, че е бил в монархията, за да се консултира с официални представители там за бъдещето на Ливан и за връзките на страната му с арабските й съседи.