Почина 3-кратратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, съобщи БТА.

Наскоро величието премина през трансплантация на черен дроб, после обаче получи мозъчен инсулт. След инсулта му бе извършена нова интервенция - за кръвоизлив в мозъка. Оттогава бе в тежко състояние.

Сюлейманоглу издъхна в клиниката "Мемориал Атакьой" в Истанбул, където за здравето му се грижеше екип с най-добрите медици, привикани по нареждане на турския президент Реджеп Ердоган. Смъртта е настъпила в ранните часове на събота.

Държавният глава на южната ни съседка постоянно се интересуваше за здравето на Наим и го посещаваше в болничната стая.

Погребението ще бъде в неделя в гробище в Истанбул. Според медиите в южната ни съседка ще присъства и Ердоган.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в момчилградското село Птичар. Той нашумя още като тийнейджър, стана световен и европейски шампион за България, записа световни рекорди. По време на възродителния процес му бе дадено името Наум Шаламанов. 

През 1986 г. избяга в Турция, на която донесе много слава. Сюлейманоглу е олимпийски шампион през 1988-а, 1992-ра и 1996 г. Прекрати кариерата си след "Сидни 2000". Наричат го Джобния Херкулес. През пролетта на тази година Наим бе в България, за да отдаде почит на починалия Иван Абаджиев, неговия първи треньор в националния отбор на България по щанги.