Управителният съвет на БЗНС единодушно е решил да напусне Реформаторския блок, каза пред Клуб Z днес лидерът Николай Ненчев. За решението съобщи на откриването на новия десен проект "Български манифест за България" председателят на "Да, България" Христо Иванов. И именно заради това Ненчев и неговата партия напускат Блока след "изключително задълбочена дискусия".

"Намираме повече основание и нова енергия за новия проект", заяви той.

Макар "Български манифест за България" да не е обявен като платформа за коалиция, според него той ще се трансформира в такава - иначе не би имало смисъл. 

Десните формации нямат време, тъй като предстоят предсрочни избори, заяви лидерът на БЗНС.

"Мнозинството се крепи на 3 гласа от "Атака". Когато говорим за евроатлантическа интеграция, едно такова мнозинство да бъде зависимо от една проруска, антиевропейска организация е изключително обезпокоително", обясни Ненчев.

Той обаче би искал и останалите партии от Реформаторския блок - СДС и ДБГ - да се присъединят към новия проект, ако имат съгласие върху общи политики. Както и други десни политически сили.

"Много бих се радвал това да стане на основата на сериозен анализ и с тези политически партиии да бъде проведен този разговор. И да бъде взето сериозно решение", заяви Ненчев. "Ние се унищожаваме, ако бъдем отново разделени на няколко части."

Но трябва да има ясна евроатлантическа ориентация на политиката. Ненчев повтори тезата си, че е застршено членството на България в НАТО.

Именно обявеният днес проект ще сложи началото на дефиниране на тези политики.и преговори за обособяване им.

"Ние бихме искали да знаем за всеки един - конкретно с какви намерения влиза в него и какви са били действията му преди това", отбеляза бившият министър.

Но поясни защо все пак е останал да работи за правителството на Борисов.

"В крайна сметка ние всички заедно забъркахме тази каша."

На въпрос дали заедно ще я оправят, Ненчев каза: "Много силно се надявам".