Международно издирване се води вече за изчезнала подводница на аржентинските военноморски сили, която е в неизвестност от дни, съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Десет аржентински военни кораба, британски полярен кораб и две американски летателни машини участват в издирването на подводницата с 44-членен екипаж, която е в неизвестност от сряда.

Президентът Маурисио Макри съобщи, че всички национални и международни ресурси са впрегнати в осигуряването на помощ, за да бъде открит "Сан Хуан" възможно най-бързо.

Изследователски самолет на НАСА също се присъедини към издирването. Великобритания и страните в региона предложиха помощ, след като подводницата изчезна на 430 км от брега.

"Не можем да я открием, нямаме визуална комуникация, не можем да се свържим с радар с подводницата", обясни говорителят на аржентинските ВВС Енрике Балби.

Подводницата, която се движи с дизел и електричество, се е връщала от мисия в Ушуая, близо до най-южната точка на Южна Америка, към базата си в Мар дел Плата, южно от Буенос Айрес.

Последният контакт с плавателния съд е бил в сряда сутрин.

Аржентински разрушител и две корвети извършват издирване в района, в който за последно е бил засечен съдът. Но досега няма никакви знаци.

Задачата на участващите в спасителната операция е допълнително затруднена от силния вятър и големите вълни.

Времето, в което няма връзка с подводницата, буди притеснение, каза говорителят. Една от хипотезите е, че комуникациите може да са прекъснали заради повреда в електричеството. Според протокола в такива случаи подводницата трябва да изплува на повърхността.

Тя е построена в Германия, на вода е от 1983 г. и е най-новата от трите подводници във флотилията на Аржентина.

Бразилия, Чили, Уругвай, Перу и Южна Африка са предложили също да се влючат в издирването.