Давид Гофен, когото Григор Димитров разби с 6:0, 6:2 преди дни, шокира Роджър Федерер в първия полуфинал на финалите на ATP в Лондон - 2:6, 6:3, 6:4. И е първият финалист в неделя. Той очаква Гришо или Джак Сок (САЩ), които играят от 22 часа наше време тази вечер.

Двамата с българина може отново да се изправят очи в очи, а пред Димитров се открива страхотен шанс да завърши годината като шампион. Не че го нямаше и досега.

Успехът на Гофен е поредната изненада в зала "О2 Арена" и може би най-голямата от началото на турнира, но пък от друга страна белгиецът би и Рафаел Надал на старта. Така той спечели срещу световните №1 и №2 в рамките на един турнир, а това не се случва толкова често.

Чест прави на Давид, че успя да постигне първата си победа над Маестрото (от 7 мача) с обрат. След първия сет мнозина помислиха, че швейцарецът ще спечели без проблеми, той даде само два гейма на опонента си.

Гофен обаче не се предаде. Той постигна ранен пробив във втората част и до края не позволи на съперника си да отвърне. Междувременно Федерер започна да прави нетипични за него грешки. Съответно Давид се възползва.

По аналогичен начин се разви и третата част, в която белгиецът осъществи брейк за 2:1, след което оцеля при опита на най-успелия тенисист за рибрейк. До края Давид Гофен демонстрира хладнокръвие и увереност и вдигна победеносно ръце.