Григор Димитров е на финал на заключителния за годината турнир на ATP в Лондон след страхотна битка срещу американеца Джак Сок - 4:6, 6:0, 6:3.

Още в дебютното си участие българинът ще спори за титлата в неделя от 20 часа наше време срещу стария си познайник Давид Гофен, когото разгроми с 6:0, 6:2 само преди броени дни в двубой от група "Пийт Сампрас".

Отново подкрепян от хиляди българи в зала "О2 арена", Димитров загуби първия сет от Сок, който в последните седмици играе може би най-силния тенис в цялата си кариера. Хасковлията водеше с 3:0, но допусна изравняване за 3:3, след което Джак Сок реализира нов брейк за 5:4 и дръпна след 6:4.

Отговорът бе подобаващ - първата ни ракета не даде "ръка" на своя съперник във втората част. За втори път в британската столица той грабна сет на нула - първият случай бе в сряда срещу Гофен.

Третата част вървеше равностойно. И нервно. Григор проби за 5:3, след което на своя сервис имаше три мачпойнта, които не успя да реализира. Пред Сок се откриха пък два брейкпойнта. Тук изплуваха едни лоши спомени от миналата пролет...

В крайна сметка Димитров устоя и спечели от четвъртия открил се шанс. Така прогони демоните от последната си загуба от Сок на "Мастърс"-а в Индиън Уелс, когато изпусна успеха именно след 4 пропилени възможности за спечелване на срещата.

Каквото и да стане утре, Гришо ще посрещне 2018 г. като №3 в света. След Надал и Роджър Федерер, когото Гофен надви - също с обрат, по-рано днес. Ако триумфира, той ще се озове в много престижна компания. Финалният турнир на ATP не е покоряван дори от величие като Рафаел Надал. През миналата година №1 стана Анди Мъри, преди шотландеца шампиони бяха Новак Джокович, Маестро Федерер и т.н.

В Лондон първата ни ракета ще играе на петия си финал за 2017 г. Той спечели през януари в Бризбън, февруари му донесе отличието в София, през лятото ликува в Синсинати ("Мастърс 1000") и загуби единствено в Стокхолм от Хуан Мартин дел Потро по-рано тази есен.

Димитров вече подобри постижението си от 2014 г., когато излезе на четири мача за титли, като спечели три от тях - в Акапулко, Букурещ и "Куинс Клъб" (край Лондон), а поражението му отново беше в шведската столица.

Колкото до постижението му в класацията на АТП, той ще се нарежда до Мануела Малеева, която беше №3 в женската листа през 80-те години. Ако може да се направи такъв паралел.

Имаше доста известни личности в "О2 арена" тази вечер. Сред тях бяха звезди от шоубизнеса, тенис величия, като например Матс Виландер и Борис Бекер, а също така футболистът на "Арсенал" Пер Мертезакер.