"Поведението ни в парламента е пример за обществото. Там са ни изпратили българските избиратели и ние трябва да правим добри неща", заяви днес пред Нова тв новоизбраният председател на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя бе категорична, че няма да се случи така, че всеки спор на ГЕРБ с опозицията да приключва с оставка.

Караянчева подкрепя подалия оставка свой предшественик Димитър Главчев, защото постъпил държавнически.

"Аз не исках да подава оставка, защото бе добър председател и има необходимите качества. Но ситуацията, в която се намирахме, беше доста сложна", изтъкна тя.

Но веднага допълни, че не опрощава никакви грехове и не се явява като адвокат на Главчев.

"Когато някой направи нещо, което е недобро и няма да донесе престиж на България, ние от ГЕРБ правим така - даваме оставка. За съжаление, това не го виждам в колегите от опозицията", каза Караянчева.

Запитана дали ако е била на мястото на Главчев, би изгонила от залата Корнелия Нинова, тя отговори, че не може да каже. 

Караянчева се съгласи с думите на водещата, че в парламента се използва понякога много хамалски език.

Но за това сме виновни и ние, народните представители. Но мисля, че демокрацията не е заплашена. Точно оставката (на Главчев - б.р.) показа, че ние от ГЕРБ не държим да бъдем на някой пост на всяка цена. Ако това касае държавността, няма никакъв проблем да се разделим с този пост", изтъкна тя.

Шефката на парламента призна, че понякога и тя е използвала "хамалски" език:

"Не крия, била съм остра в изказванията си и критиката към опонентите. Но не бива да го правим толкова остро. Всяка политическа позиция може да бъде отстоявана с аргументи."

На въпроса притеснена ли е, че заема първия пост в държавата, Караянчева отговори просълзена:

"Ако кажа, че не съм, ще излъжа. Много притеснени са моите хора от Кърджали. Притеснени са да не ме загубят като народен представител. Искам да им а, че съм с тях." 

 

Накрая тя припомни, че е била мениджър във фабрика и по тази причина не се страхува, че може да си изпусне нервите.

"Когато трябва, ще бъда твърда, когато трябва - по-мека. Известна съм с това, че имам много голямо чувство за хумор. Успявам с шеги да преодолявам тежката ситуация", завърши Караянчева.