Великобритания дълго е смятана за първа сред равни в Европа по отношение на дигиталната индустрия. После дойде "Брекзит".

След като Лондон избра да напусне Европейският съюз, въпросът стои пред почти всеки в технологичната индустрия, който работи с европейски клиенти - да остане или да си тръгне?

В търсене на успеха в Берлин

На 18-годишна възраст Джеймс Маскел вече е създал и продал компания за уеб хостинг. След като завършва университет, Маскел създава фирма за онлайн търговия със скъпи вина, която фалира, но вече 28-годишният Джеймс има достатъчно опит да се реализира успешно в традиционна компания.

Когато британците гласуват страната им да напусне ЕС, Джеймс работи с партньор от Берлин. В края на 2016 г. той напуска работа и започва да си търси позиция в Германия.

"Брекзит" беше поводът да взема това решение", казва той пред "Политико". "По-добре беше да го направя сега, докато още нямам нужда от виза за европейските страни."

Откакто живее в Берлин Джеймс работи на свободна практика и проучва бизнес климата в страната преди да основе собствена компания. Той не е убеден, че ще остане там, но смята, че в Лондон ще имат сериозен проблем с привличането на талантливи специалисти, защото те искат да работят с Европа.

Сигурността преди всичко

В края на 2016 г., половин година след референдума за "Брекзит", Жан Майер, френския основател на приложение за срещи, вече не може да намира софтуерни инженери и мениджъри за компанията си на растеящия европейски пазар. Все по-малко хора от този бранш кандидатстват за работа в Лондон, казва той. Дори увеличаване на заплатите с 20% не успява да привлече необходимите специалисти - всички се чудя какво ще стане с работните им миста и визите им след излизането от Евросъюза.

През юли тази година Жан мести цялата компания в Париж. Половината служители на компанията са френски граждани и за него е много по-лесно да наема завършващите унивеситет във Франция.

"Толкова трудно се намират хора, че би било лудост да не се преместя във Франция", казва Жан пред "Политико".

Решението му има голяма цена. Трима от инженерите във фирмата напускат, а във Франция е с около 50% по-скъпо да наемеш работник отколкото във Великобритания, въпреки че заплатите са с 30% по-ниски. Строгото трудово законодателство е проблем, казва той, но фирмата му има нужда от сигурност при наемането на хора и свободния достъп до пазарите във Франция и Германия.

По-добре Лондон, отколкото консервативна Германия

Миналата година 24-годишният Едуалдо Морени завършва компютърни науки в университета в Манчестър и веднага стяга багажа си за Берлин. Заедно с партньора си, също от италиански произход, Морени се хвърля на пазара с приложение за контрол на личните финанси за студенти.

След по-малко от година италианският програмист вече се е сблъскал с толкова много пречки в Германия, че решава да се върне във Великобритания, без значение какво се случва след "Брекзит".

"Осъзнахме, че да се справяме с "Брекзит" е по-добър вариант от това да останем в Германия", разказва Морени, чиято фирма е изправена пред съдебни дела от берлински конкуренти и множество административни пречки. "Германците все още са твърде консервативни. Те не искат да опитват нови приложения за онлайн банкиране."

Решението му започва да изглежда правилно след като след бървия ден на британския пазар към приложението му има повече интерес отколкото за половин година в Германия. Той отдава това на отвореността на британците към нови финансови услуги.

"Лондон е световен финансов център. Хората са склонни да опитват нови неща."

Съдбата на Морени в Лондон не е сигурна. След като завършва унивеситета в Манчестър, той живее една година извън Великобритания. Все още не е сигурно дали ще може да остане в страната, въпреки че премиерът Тереза Мей увери, че всички граждани на ЕС, които пребивават в Обедиваното кралство преди март 2019 г., ще могат да останат.

Италианецът обаче ще разчита на уменията си и на приятелите си от студентските години, които да му помогнат да се ориентира в новите условия и правните проблеми, които ще създаде "Брекзит" за бизнеса - проблеми, които, казва той, са незначителни в сравнение с главоболията, които е имал в Берлин.

"Имам студентски заем във Великобритания и мисля, че е в техен интерес аз да остана", казва Морени. "Не смятам, че "Брекзит" ще е проблем за хора като мен."