Оставката на Димитър Главчев е успех не на БСП, а на демокрацията в България.

Това заяви днес пред Нова тв депутатката от БСП и говорител на партията Елена Йончева.

"Защото беше нарушена демократичната процедура. Лишаването от слово на най-голямата опозиционна сила значи липса на обществен дебат. Преди повече от седмица радио "Франс Ентер" каза, че в България има пълна липса на прозрачност на обществен дебат", аргументира се тя.

Според нея обаче подаването на оставка не трябвна да бъде индулгенция и замитане на следата. И даде като пример случая с Делян Добрев в Хасково:

"Това не е скандал, а престъпление. Не е просто шуробаджанащина. Става дума за 35 милиона лева, усвоени от една роднинска фирма в нарушение на законите."

Но Йончева смята, че когато има нарушение на закона и престъпление, нещата не трябва да спират с оставка. Защото всеки, когото хванат, се оттегля и продължава дейността си на друго поприще.

"Вече винаги е късно да се иска вот на недоверие на ГЕРБ", изтъкна депутатката.

Тя цитира в ефир извадки от доклада на Държавния департамент на САЩ за 2016 г., където в частта за България е изтъкнато, че държавни служители по всички етажи са замесени в корупционни практики.

БСП обаче се връща в залата, защото това е единственият демократичен път да се продължи борбата.

Елена Йончева заяви, че лично тя приема изявлението на червения депутат от гражданската квота Иво Христов за думите, че 80 на сто от населението ни е дебилно. Защото било казани в тесен кръг.

"Но какво да кажем, когато Бойко Борисов каже, че българинът трябва да бъде държан на къса каишка като куче? Когато искаме оставка на някого, който в тесен кръг е казал неприемливи думи, какво да кажем за премиера?", попита на свой ред "гласът" на БСП.

Неизменно стана дума и за нейния филм "Граница", който бе излъчен тази седмица и разбуни духовете.

"Показахме факти за корупция в сферата на държавната сигурност, че има канали за бежанци ся покровителствани на високо ниво. Те съществуват благодарение на Гранична полиция. Дори Цветан Цветанов каза, че тези факти са известни на службите", сподели Йончева.

Тя обаче не е съгласна с обвиненията, че филмът цели да злепостави България месец преди поемането председателството на Съвета на ЕС:

"Ако исках да злепоставям, този филм нямаше да излиза сега, а в деня на председателството. Най-голямото злепоставяне за българските политици и журналистика е, когато научавеме отвън какво става у нас."