Руският бизнесмен Денис Ершов почина от левкемия в София, споделиха пред Клуб Z негови близки.

Той се споминал в Онкологичната болница в София в събота сутринта, след като бъбреците му отказали. 

Денис Ершов бе сред основните акционери в "Петрол", преди компанията да бъде купена от Цветан Василев.

Роден е в сибирския град Челябинск, той бе гражданин  на Литва. Завършва художествено училище Индустриалния институт в Тюмен. Става инженер по разработка на петролни находища.

След идването на демокрацията Ершов се захваща с частен бизнес и става вицепрезидент в "Конекс". - фирма, която се занимава с износа на петрол. Създава "Нафтекс" през 1991 г.

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на НСС е Атанас Атанасов, а на власт е правителството на Иван Костов.

С една заповед бяха изгонени  Майкъл Чорни, Ершов и още трима руски бизнесмени.

Ершов обжалва и печели делата в съда. От 2004 година той отново можеше да влиза у нас, но междувременно бизнесът му беше отслабен.

Той бе основен основен акционер с Митко Събев и в "Петрол холдинг", който доскоро държеше собствеността на "Петрол", но продаде акциите през 2012 г. По-късно "Петрол" бе купен от банкера беглец Цветан Василев с пари от КТБ, а след серия от цесии сега се контролира от Гриша Ганчев.

Опелото на Денис Ершов ще бъде в църквата на Централни гробища в София.