Колата без шофьор на Google може да остане само като прототип, но ФБР вярва, че самоуправялащите се автомобили в близко бъдеще като нищо ще станат смъртоносни оръжия, съобщава в. "Гардиън".

Изданието се позовава на служебен доклад на ФБР, до който се е добрало по програмата за публичен достъп до информация.
В доклада пише, че автономните автомобили ще променят начина на това, което, както служителите на реда, така и престъпниците могат да правят с колите.

Документът обръща внимание, че при тези коли "лошите" ще могат да използват и двете си ръце и да отклоняват погледа си от пътя - нещо, което не е възможно при човек, който сега управлява автомобил. Един от кошмарните сценарии е сам престъпник да стреля от колата, докато го гони полицията.

Самоуправляващите се коли използват лазерни сензори, радар, видео камери и GPS за да създадат 3D карта на заобикалящото ги пространство, включително сградите, пътищата, пешеходците и другите автомобили. След това возилата се програмират да се движат сами безопасно до определена цел, като избягват препятствията и спазват правилника за движение.

Но в доклада на ФБР е обърнато внимание, че престъпниците могат да разбият защитата на контрола за безопасност и така колите да карат с превишена скорост и да минават на червен светофар. Или да ги натъпчат с бомби.

Това е в пълно противоречие на прокламираните от създателите на прототипи на самодвижещи се коли безопасност, спокойствие и безгрижие, които трябва да осигуряват те.

Според ФБР през следващите от 5 до 7 години е напълно възможно Конгресът на САЩ да приеме закон, който да одобри излизането на пътя на колите без шофьор.