Зимбабвийският президент Робърт Мугабе се е съгласил да подаде оставка, предаде Ройтерс, като цитира запознати източници

Това стана, след като управляващата партия Зимбабвийски африкански национален съюз-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) го свали от лидерския пост и го изключи от редиците си. Тя му даде ултиматум до утре да се оттегли и от президентството.

В противен случай 93-годишният държавен глава е бъде изправен пред импийчмънт. Това е опит да бъде сложен по мирен път край на неговото управление в резултат на фактическия преврат тази седмица, макар армията да отрича да е извършвала такова нещо.

Военните в африканската страна подготвят изявление на Мугабе за оставката. Той направи тази вечер обръщение по държавната телевизия Зет Би Си. Но в него изобщо не спомена за оставка. Вместо това президентът заяви, че ще председателства насрочения за идния месец конгрес на ЗАНУ-ПФ, макар партията да го свали от лидерския пост. Все пак той призна основателността на партийните критики срещу него.

Мугабе - единственият лидер, който Зимбабве е имала след независимостта си от Великобритания през 1980 г., бе сменен на партийния пост от Емерсън Мнангагва по прякор Крокодила. Това е вицепрезидентът, когото лидерът уволни миналата седмица.

Съобщението бе посрещнато с радостни възгласи от делегати на ЗАНУ-ПФ, претъпкали партийната централа в Хараре. Такова нещо бе немислимо само допреди седмица, отбелязва Ройтерс. След като армията взе властта, подкрепата за ЗАНУ-ПФ рязко спадна.

52-годишната първа дама Грейс Мугабе, който имаше амбиции да наследи съпруга си, също бе изключена от партията заедно с още поне трима министри, съставляващи гръбнака на нейната фракция Г-40.

Преди партийната среща Крис Мутсвангва - лидерът на ветераните от войната за независимост, заяви, че времето на Мугабе да договори оттеглянето си изтича и той трябва да напусне страната, докато още може да го направи.

"Той се опитва да си уреди достойно оттегляне", каза Мутсвангва.

След това ветеранът заплаши да пусне тълпата срещу Мугабе, ако той откаже да подаде оставка. И заяви пред репортерите:

"Ще докараме тълпите и те ще свършат работата."

Малко след като бе гласуването свалянето и изключването на Мугабе от партията, залата с делегатите избухна в овации.

"Президентът си отиде. Да живее новият президент", изкрещя Мутсвангва, който от 18 месеца насам води кампания за отстраняването на престарелия диктатор.

Емерсън Мнангагва-Крокодила, който е бивш шеф на сигурността, вероятно ще оглави временно правителство на единството. В Зимбабве няма премиер - тази длъжност бе ликвидирана през 1987 г. от Мугабе. Новата власт ще се опита да възстанови отношенията със Запада и да стабилизира икономиката, която е в режим на свободно падане.