Преговорите за съставяне на коалиция и ново правителство в Германия се провалиха тази нощ. Канцлерката Ангела Меркел изрази съжаление и обяви, че още днес ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, предаде Франс прес.

Меркел ще информира президента, че не е успяла да се споразумее за съставяне на управляваща коалиция със "Свободните демократи" и "Зелените". Щайнмайер има правомощия да свика нови избори и обявената от канцлерката среща с него бе изтълкувана от Ройтерс като знак, че канцлерката няма да прави опити да оглави правителство на малцинството.

"Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят", каза Меркел, цинирана от Ройтерс, предаде БТА.

Парламентарните избори в Германия бяха на 24 септември. Вече втори месец обаче ХДС/ХСС, които спечелиха отново вота, не могат да се разберат с демократите и "Зелените" за общо управление. Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц за пореден път заяви и вчера, че формацията му остава в опозиция и няма да участва в голяма коалиция с десницата, защото избирателите са решили така на изборите.