Няколко велики сили предизвикват войните, а ние в Евросъюза се справяме с последиците. Ако ЕС ще дава пушка на Турция да му пази гърба, трябва да вярва на Ердоган. Балканите са новата Великобритания, а в Тетевен всеки може да стане кмет, стига да си каже управленската програма.

Това са само част от акцентите от публичната академична лекция на "доктора по психология и бивш ръководител на катедра в академията на МВР" - премиера Бойко Борисов. Министър-председателят говори пред студенти от УНСС на тема "България, Балканите, Европа и светът".

Премиерът започна лекцията със "съболезнования към близките на жертвите от тези нелепи катастрофи и на другия полюс - да поздравим този млад човек Гришо", след което се впусна в темата за ЕС и войните, бежанците и великите сили. От думите на Борисов стана ясно, че не е доволен от малката, почти никаква роля, която играе Съюзът по отношение на кризата в Сирия. Той се обяви "за" участието на ЕС в преговорите, в които участват Русия, Турция, САЩ, Иран, които по думите му предизвиквали кризата, която ЕС после трябвало да разрешава.

За това кой буни духовете и кой ги успокоява:

"Това, че зациклиха преговорите в Германия, не е никак добър знак за Европа, защото Германия е най-мощната икономика. В много държави излъчването на правителства вече стана проблем или трябва да се избира от по-малки злини. Ще започна с НАТО. Има едно разминаване по отношение на Турция. Няма тема, по която ЕС и президентът Ердоган (Реджеп Тайип Ердоган, б.р.) да се сближат. Поставял съм въпроса: след като имаме такова недоверие към Турция, помните, искаха да се прекратят преговорите за членство, но това е най-силната армия в южния фланг на НАТО, логично ли е да му нямаш доверие, а да му дадеш пушката с патроните да ти пази гърба?"

"Турция е най-големият съсед на Европа - огромна държава с най-голямата и добре въоръжена и тренирана армия в Европа. Тук политиците и дипломатите трябва да се разберат. След като се разбрахме ние с Ердоган, макар да нямаме подписано споразумение, имаме по един мигрант на ден. Две години, когато се изказвах в Европейския съвет по тези теми, това се приемаше за ерес. Според мен ЕС трябва да се загради не отвътре с огради, а да се загради отвън. Тези, които бягат от войната, ще идват на ГКПП и ние ще се погрижим за тях, докато свърши войната. Някой ще каже, че това е руска пропаганда, но загледайте се в новинарските кадри - няма нито една сграда здрава там. Трилиони ще са нужни, за да се върнат тези хора."

"Терористите - стават все по-млади. Младите хора стават все по-чувствителни и реагират на тези процеси. Всяка тема, всяка криза, всяко несъставяне на правителство е заради имигрантите - в Австрия, Германия, къде ли не. Казвам това с риска да си навлека гнева на посланиците. Ние в Европа поемаме пасивите - говорим само къде да поемем релокацията на бежанците. Събират се Русия, САЩ, Турция, Иран и решават, но и ние трябва да участваме в този процес. Европа е най-доброто място за живеене, най-големият пазар. Всеки иска да прави бизнес с Европа. Така че да бъдат така добри и да се съобразяват с нас."

"Защото бежанците не ходят в САЩ, Русия, Турция и Иран. След като се събират тези държави да решават проблема, означава, че те го и предизвикват. Кой предизвиква войните?! Ние после отиваме и се биеме, държим контингенти, имаме загинали войници. В Европа сме длъжни да си проведем разговора. Не давам оценка на никой премиер или президент, който народът си го е избрал. Турция трябва да е стратегически партньор на ЕС и НАТО. На волята на Ердоган лежат тези три милиона, които в момента са в Турция."

В този ред на мисли премиерът скастри и американския президент Доналд Тръмп, който оттегли Щатите от глобалното споразумение за климата:

"Ето, Тръмп напусна преговорите за климатичните промени. За кой не е факт нуждата от разрешаването на климатичните проблеми? Кога е имало такива наводнения в света?! Трябва много ясно, точно и бързо лидерите в Европа да участват в преговорите."

Прелюдията към темата за Балканите бе приятелското мъмрене на мистичен мъж от публиката, именуван от Борисов като Деко:

- Деко, виждам те, че си говориш! Деко е много добър футболист. Не знаех, че учиш тука.

Балканите - или с ЕС, или с мафията 

Втората част от академичната си лекция Борисов посвети на темата за Балканите и присъединяването им към ЕС. Той разви старата си теза - че Балканите може да заместят Великобритания в Съюза след "Брекзит". Според него през съседките ни изборът е поставен така: или ЕС, или мафията. Допълни, че мястото на Балканите е в Съюза, защото някои велики сили не криели интереса си към това да упражняват влияние в региона. 

"Трябва ли Европа да обърне внимание на Балканите или не? Преди години тази тема не стоеше. Като се каже "Балкани", се говореше само за мафия, корупция и прочие проблеми, които другите страни си имат достатъчно. Само че вече имаме и "Брекзит". Балканите могат да заместят излизащата Великобритания. Невероятна природа, работни народи, хубави хора. Западните Балкани ще са риск, ако не ги присъединят към Европа, мафията ще цъфти. Европейските лидери вече разбират, че ако Балканите не влязат в ЕС, това ще генерира напрежение и нови сфери на влияние от другите велики сили, които не крият интереса си. Трябва да кажем на младите си хора кога ще се задомят, кога ще имат деца, къде ще живеят, какво ще работят. Когато излязат младите хора, остават пенсионерите. Младите хора от Балканите крепят чужди икономики. Когато няма кой да работи, фалират държавите. Ще вземеш заем година-две и после ще фалираш."

След което премиерът се прехвърли към "експлозиите", които се случват всеки път между държавите на Балканите, когато стане въпрос за общата ни история. 

"На Балканите историята не е нещо, което се чете и се изказва, предизвиква взрив. Кое не носи риск за Балканите? - Това е присъединяването към ЕС, и то най-вече инфраструктурата", посочи Борисов и обобщи, че единственият начин да сме сплотени в региона е чрез пътища и магистрали. 

"София - Белград, София - Истанбул, ЕК даде парите за "Струма" и пр. Коридор 8: София - Скопие - Тирана ни е най-важен. Всички тези проекти ще бъдат финансирани, темата "Балкани" вече е на масата. До Китай, по Пътя на коприната. Ще ни е готова и тол системата и всеки, който минава през България, ще си плаща таксата, а не само да ни рушат пътищата. Три пъти са се увеличили камионите и тировете, един от основните причинители на катастрофи. Интернетът, цифровата икономика сме пред подписване роумингът да падне за Балканите", изброи Борисов и даде път към въпроси от публиката:

- Има ли въпроси? От опит знам като преподавател, че минат ли 20-25 минути, интересът рязко спада. 

Въпроси имаше:

- Смятате ли, че българското председателство ще ни даде предимство в усилията ни за влизане в Еврозоната и Шенген?

- Българското председателство не означава, че управляваме Европейския съвет. Предимство не дава. Предимство дава, че ако можеш дипломатично, с уважение да поставиш тема и колегите да я разгледат. За Шенген - Шенген ще се преработи. Безконтролното движение не е това, което Европа е очаквала. Шенген тепърва ще се преработва. Има и държави, които не трябва изобщо да са там. По отношение на еврозоната - нашите финансови и икономически параметри са такива, че не представляваме никакъв риск за нея, така че съм оптимист за чакалнята. 

Последваха още въпроси, в отговор на които Борисов обясни, че прогнозите са, че догодина Индия ще стане пета икономика, но "нашата майка си е Европа". Както и че спазват ли се Минските споразумения, санкциите за Русия трябва да отпаднат. Ключовата думичка е "мир". Към мир трябва да се стремим всички. Ние трябва да сме добре и с Русия, и с Турция, и с Иран.

Последва обаче един обикновен въпрос от обикновено момче - Георги от Тетевен, който въпрос всъщност остана незададен:

- От град Тетевен съм аз. В съзнателния ми живот, малък, промяна не виждам. Младите хора ги няма, пътят е отвратителен, магистрала "Хемус" е в дупки. Община Тетевен е пълна с неграмотници. Не може някакви хора, които са от селата, да избират местния кмет...

Борисов му отвърна:

"Ето, като се върнеш там, ще те изберат на избори."

"Не е толкова лесно", отговори момчето, но Борисов продължи:

- Само с тази програма да влязат в училище неграмотните, 17 500 са влезли в училищата. Пожелавам ти успех. Истината е точно тая, това е демокрацията. Излизаш, казваш си програмата, ще те изберат хората.