Малко след полунощ срещу понеделник лидерът на либералите Кристиан Линднер обяви край на сондиращите разговори, които се водеха от месец и трябваше да доведат до начало на коалиционни преговори по сфомиране на тройна управленска коалиция в Берлин - десницата на Меркел, екопартията Съюз "90/Зелени" и либералите от Свободната демократическа партия. Нарекоха я “Ямайка” - по цветовете на националния флаг на тази държава, които са и партийни цветове на преговарящите  - черно за десницата, зелено при екопартията и жълто на либералите.

“Не можем и не искаме да носим отговорност за духа на сондиращите разговори. Според нас много от обсъжданите точки дори са вредни. Това би означавало да бъдем принудени да се откажем от основните си принципи и от това, за което с години сме работили. По-добре е да не управляваме, отколкото да управляваме лошо”, заяви Линднер.

След изявлението известният “зелен” политик Райнхард Бютикофер написа в туитър:

“Той (Линднер – б.р.) предпочита известния си стил на политическа агитация пред държавническа отговорност.” 

Покрусена Ангела Меркел обяви:

“Това е ден за дълбок размисъл как Германия ще продължи оттук нататък. При цялото ми уважение към Свободната демократическа партия съжалявам, че не успяхме да намерим съвместно решение. Искам да ви уверя, че като изпълняваща длъжността канцлер ще направя всичко възможно и по време на тези трудни седмици тази страна да бъде добре ръководена.”

Според баварския лидер Хорст Зеехофер прекратяването на преговорите било “тегоба” за Германия”, и то в момент, когато преговарящите били на една ръка разстояние от споразумение.

Какво следва? Възможни са три сценария

1. Социалдемократите да склонят да се сформира широка коалиция с блока на Меркел - с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и с баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Тези две партии се наричат Съюза, винаги са заедно в управление и опозиция, имат и обща парламентарна група. 

Широка коалиция обаче изглежда невъзможна. Социалдемократите отново потвърдиха позицията си от деня след вота на 24 септември т. г. – нищо не се е променило, партията нямала мандат за широка коалиция. На общите избори те се сринаха до 20,5 на сто подкрепа и категорично обявиха, че излизат в опозиция.

2. Сформиране на правителство на малцинството с коалиционен партньор либералите или зелените и с канцлер Меркел. При коалиция с либералите липсват 29 мандата за мнозинство в парламента, а със зелените - 42. И при двата варианта би означавало при гласуване на важни закони в пленарната зала Меркел да разчита на гласове от опозицията. Това тя едва ли ще приеме. Зелените вече отхвърлиха свое участие в подобна коалиция – Германия трябвало да се управлява стабилно, за което е нужно парламентарно мнозинство.

3. Нови парламентарни избори. Според конституцията това е доста сложно. В основния закон са предвидени две възможности за провеждане на предсрочни избори – загубен вот на доверие или при провал на избора на канцлер, което става в пленарната зала.

Така основно изискване за предсрочни избори поради загубен вот на доверие е да има действащ канцлер, а в момента Меркел оглавява служебно правителство и няма никаква законова възможност да поиска вот на доверие. В случая федералният президент първо трябва да издаде указ за нов канцлер начело на правителство на малцинството. Ако канцлерът не бъде избран на първо гласуване, второто се насрочва до 14 дни. Ако и тогава не се стигне до избор на правителствен ръководител, същия ден следва трето гласуване. Ако и то се провали, едва тогава държавният глава разпуска парламента и се отваря път към нови избори, които трябва да се състоят до 60 дни.

В заключение – макар и провокиран от либералите, всички са губещи от провала на сондиращите преговори.

Въпрос без отговор засега е по кой път ще тръгне германският политически елит – компромиси в името на стабилно управление или предсрочни парламентарни избори с неясен изход и изправяне на страната пред нови изпитания.