Втори лифт на Банско ще бъде възможен.

Това стана ясно днес след среща на вицепремиера Валери Симеонов, екоминистъра Нено Димов и, по думите им, 38 неправителствени организации, част от които екозащитни. Според преразказа на сбирката, направен от Симеонов и Димов, било взето решение за промяна на настоящия концесионен договор с "Юлен" АД, с което ще се допускат нови ски съоръжения в курорта. Концесионерът обаче щял да плаща двойно по-висока такса за ползване. Това ще стане с решение на Министерския съвет. Двамата представители на властта дадоха заявка и, че изграждането на нови ски съоражения ще мине през оценка за съвместимост с околната среда, както и със защитената територия на парк "Пирин". Неколкократно повториха и че няма да се допуска никакво строителство на хотели, жилища и пр. Всичко това обаче е в хипотезата на някакви бъдещи инвестиционни намерения, каквото до този момент няма, твърдят Димов и Симеонов. Било е взето и решение бъдещите планове да се съобразят с предложените изменения на плана за управление на парк "Пирин" от 2013 година, който разрешава разширяването на ски зоната. В какви срокове ще се случи всичко това не е ясно, тъй като винаги съществува възможност някой да атакува процедурите в съда.

Вицепремиерът неколкократно цитира еколога Андрей Кочвачев, който според думите му обявил, че екоорганизациите не са против втори кабинков лифт в Банско. И дословно казал следното:

"Не сме против втори кабинков лифт. Ние също искаме да се реши проблемът с опашките."

Самият Ковачев коментира пред Клуб Z, че цитатът не е правилен.

"Това, което казах, беше, че трябва да се изследват всички възможности за разрешаване на проблема с опашките на лифта. Това включва увеличаване на капацитета му, удължено работно време, в това число и втори лифт. Единственото, което искаме, е концесионерът да разгледа всички възможности, да се избере най-добрата и след направена екологична оценака тя да влезе в сила."

След срещата обаче стана ясно, че правителство и еколози пак не са се разбрали напълно.

От думите на вицепремиера и министъра се разбра, че те отхвърлят всякакви други варианти за разрешаването на проблема с опашките за лифта, за който в пика на сезона се чака по 2-3 часа, освен построяването на втори лифт и изграждането на съответните писти и съоражения към него. Еколозите предлагаха различни варианти, сред които увеличаване на капацитета на сегашната кабинка, удължено работно време на лифта и извозване с автобусчета до местата за спускане. Днес Симеонов отхвърли тези варианти. По думите му курортистите не са в казармата, че да им се разпорежда в колко часа да се наредят на опашката за лифта. Хората ставали, пиели кафе и към 9 ч отивали да карат ски.

Вицепремиерът отхвърли и варианта увеличение на капацитета на сегашния лифт. Мотивите са различни - от това, че по същество било ново строителство, през чисто технически затруднения. Според еколозите Ковачев и Тома Белев обаче световният пример, в това число и на ски дестинацията Австрия, показвал, че капацитетът на едно съоражение може да се увеличи с минимум три пъти като времето, което ще отнеме реновирането е едва шест месеца. По увеличаването на капацитета можело да се работи през летния сезон.

"Няма законова пречка да се увеличи капацитетът с 500 до 1000 души", смята Ковачев.

В заключение вицепремиерът посочи, че проблемите са отлагани толкова дълго, че скоро нямало и да има желаещ да инвестира в нови съоражения. 

"Ако се помотаме още малко на този концесионер може да му мине меракът за нов лифт", посочи той.

По време на срещата станало ясно и че концесионерът "Юлен" работел на загуба 15 години (от подписването на договора през 2001 г.), а готвеното увеличение на приходите за държавата щяло да дойде именно от възможността за изграждане на новите съоражения. С преразглеждането на договора с концесионера, според Нено Димов, щели да се изчистят и спорните моменти в него. Както е известно, сега "Юлен" ползва по-голяма площ от територията на парка от разрешеното. По думите на Нено Димов при сключването на първия договор държавата не е имала много опит концесиите и е стъпвала на друг закон - за подземните богатства. С промените в договора, които не е ясно кога ще влязат в сила, щели да се заложат и санкции за концесионера, каквито сега няма предвидени, увери Димов. Все още няма яснота и по каква нова методика ще плаща "Юлен" - параметрите се оценяват година за година. Сега "Юлен" плащала над 200 000 лева, с увеличението ще станат над 400 000 лева, заяви малко по-късно Нено Димов в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Притесненията на еколозите обаче са, че в предвидения за изменения план за управление се разширява значително площта за строителство на ски съоражения в парка - от 0,6% на над 7 на сто. По думите на Ковачев вече има изготвени планове за над 300 километра нови писти