Провалът на германските коалиционни преговори снощи прати днес за малко европейските борсови индекси в червената зона и хвърли за по-дълго европейските столици в тревога.

Котировките по европейските фондови борси леко се понижиха, водени от немския индекс DAX (-0,5%), предаде Ройтерс. Той поведе по-широкия Euro STOXX 600 надолу с 0,2%. В същото време се повиши търенето на сигурните правителствени дългови книжа, което означава покачване на цената и падане на доходността им. При германските 10-годишни облигации тя отбеляза най-ниската си за седмица и половина стойност от 0,35%.

Еврото падна с 0,6% спрямо йената, с 0,5% спрямо долара и с 0,43% към британската лира веднага след обявяването на провала на преговорите.

“Не е в наш интерес процесът да замръзва”, каза за коалиционните преговори френският президент Еманюел Макрон след среднощен телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел.

“Лоша новина за Европа е, че правителството в Германия ще отнеме малко по-дълго”, каза холандският външен министър Халбе Зейлстра, пристигайки на заседание с колегите си в Брюксел. “Германия е много влятелна страна в ЕС, така че ако те нямат правителство и следователно нямат мандат, ще бъде много трудно за тях да вземат позиции”.

В същото време Меркел отмени планирана пресконференция с гостуващия холандски министър-председател Марк Рюте.

“Провалът на преговорите беше изненадващ и има неяснота как нещата ще се развият оттук нататък. Това добавя към несигурността, което увеличава усещането за риск на глобалните пазари", обяснява Райнер Гюнтерман, стратег към Commerzbank.

По-късно през деня обаче немските индекси изтриха загубите и пак тръгнаха нагоре, отразявайки увереността на инвеститорите в глобалните икономически тенденции. DAX си върна 0,2 процентни пункта докато Euro STOXX 600 прибави 0,3 процентни пункта.

Еврото, което беше паднало до $1.1722 за €1, се върна на предишната си стойност до обяд българско време, продължавайки възстановяване от близо 2% спрямо долара през последните две седмици, предаде Ройтерс.

“Германските политически новини от уикенда не променят играта по наше мнение. По-важното е възстановяването на еврозоната с подобряване на основите й", смята Вирадж Пател, специалист по валутите към лондонската ING.

“Не очакваме да има истинска политическа криза или устойчива промяна на курса на германската политика”, каза икономистът Ян Ботерман от Essen National Bank. “Пазарите се движат от добрата международна среда, която ще продължи да осигурява на германската икономика силен растеж”.

Европейската комисия изрази днес надеждата приемствеността и стабилността в Германия да бъдат съхранени, предаде БТА.

"Европейската комисия уважава изцяло конституционния процес в Германия. Германският основен закон предлага основа за стабилност и приемственост в подобна обстановка, особено в светлината на уроците от миналото. Комисията е убедена, че този път няма да бъде различно - приемствеността и стабилността ще бъдат съхранени, те са запазена марка за германската политика", коментира говорител на Комисията, цитиран от агенцията.