В рамките на по-малко от 24 часа вицепремиерът Валери Симеонов първо заплаши, че можело да се стигне кабинет на малцинството, после обяви, че ако това би значело предсрочни избори, то предпочита постоянно да се кара с ГЕРБ, вместо властта да получат социалистите и ДПС. Изказванията на заместника на Бойко Борисов преминаха през различни фази - от по-агресивна в интервю за Пик, пуснато снощи, до доста "обрана" - в участието му по БНТ.

Бойко Борисов се държи като "самовластен властелин", виновен е за оставката на бившия вече парламентарен шеф Димитър Главчев, за която е сключил сделка с БСП, без да се консултира с коалиционния си партньор "Обединени патриоти" (ОП). 

Това са част от акцентите от последното интервю на вицепремиера и съпредседател на "Обединените патриоти" Валери Симеонов, дадено пред Пик. Интервюто е публикувано в късните часове на отминалия неделен ден. В него Симеонов се оплаква, че той и партньорите му в ОП трябвало да научат от медиите за оставката на Главчев, въпреки че малко преди това е имало среща на управляващата коалиция. Вицепремиерът смята още, че Борисов е виновен за напускането на експредседателя на парламента, в това число и защото не го е разубедил да остане. Както и че главата на Главчев е паднала след договорка с БСП - за да се усмири лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Да си решава Борисов дали иска еднолично управление или коалиция. Ако иска кабинет на малцинството – няма никакъв проблем!", казва в заключение Валери Симеонов.

Помолен днес за коментар от Клуб Z, по време на брифинг в Министерския съвет, посветен на втория лифт в Банско, Симеонов неколкократно отказа с мотива, че не това е темата, по която е излязъл да говори пред медиите днес. На четвъртия опит, все пак каза:

"Аз стоя зад думите си."

Малко по-късно пред БНТ вицепрмиерът бе "по-обран" по собствените му думи.

"В една коалиция трябва да има едни нормални коалиционни отношения. Част от решенията, които са свързани с кадри, обща национална политика - не е редно да ги научаваме от медиите", заяви Симеонов.

Той обърна особено внимание на причините, поради които бе сменен председателят на парламента Димитър Главчев.

"Не мисля, че по този лек начин трябва да се отстраняват хора, които имат достойнства, само и само да бъде укротена опозицията. Тя няма да бъде укоротена, особено с тази дама, която играе ролята на джихаджистка, опасана с бомби и държи бутона. Ще има стремглава ескалация на условия, улиматуми и рекет. Гоним котка със щафета салам".

Това каза Симеонов, като уточни, че под "тази дама" има предвид Корнелия Нинова. Той заяви, че и за избирането на Цвета Караянчева за шеф на парламента не е бил питан.

"След като си коалиционен партньор редно е по сериозните въпроси поне да бъдеш информиран. В коалицията трябва да има партньорство. Вярно е, че ние сме три пъти по-малки от ГЕРБ, но въпреки всичко участваме в тази коалиция със своите имена, своите партии", каза Симеонов.

Той уточни, че не е казал, че Борисов е самовластен властелин, а че се държи като такъв. Според него това е инерция от досегашните правителства на Борисов.

"Тази коалиция трябва да продължи да работи, да постига успех след успех и да търси формула", заяви Симонов.

Според него понякога наистина се създава впечатление, че изпълнителната власт се налага над законодателната. Симеонов заяви, че предсрочните избори не са вариант, защото сегашното управление показва много добри икономически показатели.

"Каква е алтернативата - да се прехвърли управленито на БСП и ДПС? 100 пъти е по-добре да имаме ежеседмични скандали с ГЕРБ. Кабинетът не е застрашен, но е необходима регулация на вътрешнокоалицонните отношения", каза Симеонов.

Той допълни, че и по темата за АЕЦ "Белене" чува разнопосочни твърдения, които не са съгласувани с патриотите. Симеонов потвърди, че различията му с министъра на туризма Николина Ангелкова продължават.

"Не мога да приема, че поканиш мутренските групировки е обществена форма на обсъждане", заяви Симеонов по повод инициативите на Ангелкова за Черноморието.

Според него тя "като че ли не зачита нито премиера, нито вицепремиера".

Това не е първият път, в който вицепремиерът Симеонов критикува коалиционните отношения, или по-скоро липсата на такива. В края на септември той се оплака, че коалиционният съвет не се е събирал от два месеца. Тогава той протестираше срещу назначения на ГЕРБ във властта. 

Пред Клуб Z премиерът Бойко Борисов отказа да коментира думите на вицето си. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов каза пред наш репортер:

Ние сме коалиция и в тази коалиция всеки си има характер. Разговаряхме сутринта и стигнахме до мнението, че проблемите и взаимоотношенията в коалицията не бива да се решават през медиите.

Телефонът на председателя на парламентарната група Волен Сидеров беше изключен. Пред БНТ обаче Симеонов каза, че тримата са говорили днес сутринта и именно Сидеров го е посъветвал да бъде "по-обран" в предстоящото си интервю вечерта.