"Изразяваме съжаление, че колегите от БЗНС взеха решение да напуснат Реформаторския блок. Дълъг период от време те участваха както в заседанията на Блока, така и в събитията, провеждани от ДСБ и "Да, България". 

Основната причина за решението им вероятно са напредналите разговори за съвместни действия между РБ и други земеделски формации.  
Колегата Ненчев има претенцията да обединява широкото дясно политическо пространство, но не успява да осъществи много по-лесното и тясно обединение на земеделците в България."

Така лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира новината от събота, че БЗНС с лидер бившия военен министър Николай Ненчев напуска Реформаторския блок. А формацията има намерение да се присъедини към ДСБ и "Да, България", които неотдавна обявиха курс към общи действия, а през уикенда дадоха старт на проекта "Български манифест за Европа".

 
В момента Реформаторите водели разговори с Обединените земеделци, водени от Петя Ставрева и с хората на някогашния министър на земеделието в кабинета "Костов" Венцислав Върбанов.
 
Според източници на Клуб Z Ненчев и компания не са уведомили официално досегашните си партньори за решението. Бившият министър потвърди новината, но тя не присъства и в сайта на БЗНС към момента.
 
 
Обща позиция на Реформаторския блок, в който към днешна дата участват СДС, ДБГ и БДФ на Жаклин Толева, а "Глас народен" работят с обединението, все още няма.
 
От месеци БЗНС участва в общите позиции на ДСБ/Нова република и "Да, България", заедно с ДЕОС, "Зелените" и т.н., макар и бидейки част от РБ.