Двама членове на Академичния съвет на Софийския университет - Симеон Георгиев и Стефан Радов, на написали писмо до колегите си с ново предложение -зала в университета да бъде кръстена на покойния доц. Кристиян Таков. Идеята идва, след като Юридическия факултет отказа да кръсти аудитория на юриста и преподавател.

 
Става дума за т.нар. "Огледална зала", която се намира в Ректората на СУ.

Ето и пълния текст на предложението:

 

До членовете на Академичния съвет на Софийския университет

ПРЕДЛОЖЕНИЕ от Стефан Радов и Симеон Георгиев - членове на Академичния съвет

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Предизвикателствата, пред които ни изправя динамично променящият се свят, все по-често поставят обикновения човек и дори цели общества пред необходимостта да търсят светлината, която ще им покаже правилната посока на развитие и в същото време се оказва все по-трудно откриваема. България обаче има щастието да бъде водена към светлото бъдеще от лидери, които не просто знаят, но изграждат верния път, по който да поемем заедно.

Личността на доц. Кристиан Таков е пример за това. Необятният кръгозор от идеи, който той успя да изгради, съдържа идеали от различен порядък. Веднъж съзнати и следвани системно, те са способни да направят реалност онзи по-добър свят, към който всяко съзнаващо себе си модерно общество се стреми. Доц. Таков въплъщава морални качества от най-високо ниво, които да служат за пример за подражание на обикновения човек и в същото време духовни ценности и идеи от философски, правен и социален порядък, които да бъдат водеща сила в израстването на едно общество.

С интелекта, активната си гражданска и професионална позиция доц. Таков се превърна в изключителен общественик и интелектуалец от ново поколение. С чувството си за справедливост и стремеж за свободен дух той изгради и утвърди устоите на съвестна и честна обществена служба в полза на модернизирането на висшето образование в България.

Доказателство за това са и подписалите се 4200 граждани за аудитория на негово име. В този ред на мисли предлагаме Академичният съвет да наименува Огледалната зала, намираща се в сградата на Ректората, на името на доц. Кристиан Таков. Убедени сме, че Софийският университет отново ще докаже ключовата си роля в развитието на България, като отправи послание към идните поколения, приветствайки тази инициатива.

С уважение,

Стефан Радов и Симеон Георгиев