Амстердам получи правото да бъде следващото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) след "Брекзит", след като получи равен брой гласове с Милано на съвет на министрите на ЕС днес и след това спечели при теглене на жребий, предаде Ройтерс. Също с жребий Париж спечели домакинството на Европейския банков орган в съперничество с Дъблин.

Амстердам и Милано имаха предварително силното одобрение на персонала на ЕАЛ. Той предупреди, че много от служителите му могат да напуснат, вероятно създавайки смущения в европейското здравеопазване, ако правителствата изберат по-непривлекателно седалище в Източна Европа за базираната сега в Лондон агенция.

Ройтерс се позова на източници, запознати със срещата на министрите на европейските въпроси на 27 държави членки без Великобритания, които казаха, че на Милано не са достигнали два гласа за победа още в първия тур на гласуването, която предполага 14 гласа. Италианският град е получил 12 гласа срещу 9 за Амстердам и 5 за Копенхаген, който е отпаднал.

Въздържането на една страна е довело до равен резултат от 13 на 13 в третия кръг на гласуването. При това положение водещият заседанието, естонският зам. министър по европейските въпроси Мати Маасикас, чиято страна сега председателства ЕС, е трябвало да се намеси според правилата и да пристъпи към теглене на жребий за определяне на победителя.

Деветнадесет града кандидатстваха за престижа и икономическите ползи от домакинството на агенцията с персонал от близо 900 служители, пише Ройтерс. Според нея словашката столица Братислава е била водещата претендентка в Източна Европа и се е класирала четвърта в първия кръг на гласуването.

Според дипломатически източник, на когото се позова АФП, френската столица е спечелила също след теглене на жребий срещу ирландската Дъблин. И двата града са получили един и същ брой гласове след третия кръг на гласуването. 

В първия кръг Париж е получил 34 точки, срещу 32 за Франкфурт, където е седалището на Европейската централна банка и 28 за Дъблин.

Франкфурт е бил елиминиран във втория кръг, след като е получил само 4 гласа срещу 10 за Париж и 13  за Дъблин.

За седалище на Европейския банков орган, агенция със 170 служители, имаше общо осем кандидати, които включваха още Люксембург, Брюксел, Варшава и Виена.