Вицепремиерът Красимир Каракачанов се срещна в Министерския съвет с председателя на групата на зам.-председателя на европейските консерватори в Европейския парламент Роберт Зиле и подкрепи позицията, че европейските държави не трябва да бъдат задължавани да приемат мигранти на квотен принцип, още по-малко да бъдат глобявани, ако откажат.

Такава е позицията и на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), с която българското правителство досега официално никога не се е съгласявало. Страната ни подкрепи през 2015 г. подкрепи двете временни схеми за разпределение на мигранти от Гърция и Италия между страните членки на съюза. 

Българската позиция досега е, че между страните в ЕС трябва да има солидарност в справянето с бежанския поток и Европа по-скоро трябва да работи за това да не допуска силен мигрантски натиск. 

"Споделям мнението на колегите от групата на консерваторите и реформистите, че промените в Дъблинския регламент трябва да са в посока, в която се върви в момента, точно обратната посока към това да не се задължават европейските държави да приемат мигранти по квоти, да се налагат глоби и т.н.. Европа има нужда от политическа сила с утвърдени традиции, ценности, религия и култура.", заяви обаче Каракачанов днес в Минисперския съвет, цитиран от БНТ. 

Въпросът се очертава да бъде един от трудните, които естонското председателство да прехвърли на българското в края на тази година. Държавите членки не могат да постигнат съгласие по предложен от Европейската комисия постоянен механизъм за преразпределение на мигранти, който тя ще има право да задейства в случай на криза и който включва финансови санкции за страните отказали да приемат своя дял. В същото време, през юни, Комисията започна процедури за нарушение срещу Полша, Чехия и Унгария за това, че не изпълняват квотите си, приети с решенията на Съвета на ЕС за временните схеми.

 

Зиле е заявил, че за него е чест да е в София, а Каракачанов го е запознал с приоритетите на страната ни за предстоящото предедателство на Съвета на ЕС: "Британската консервативната партия ще напусне нашето европейско семейство след Брекзит, но Европа има нужда от нашата група". 

В тази група са българските евродепутати Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Джамбазки пък обясни днес, че приоритет за него е да защитава българските превозвачи и на техните колеги от Източна Европа от законодателството срещу т.нар. "социален дъмпинг", което ограничава възможностите им да работят в Западна Европа.