"Росатом" отново заяви желание да участва в строеж на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на първия зам.-генерален директор на компанията Кирил Комаровпред български медии в Будапеща, Унгария, съобщи сайтът "Инвестор.бг". 

По думите на Комаров най-изгоден за страната ни би бил вариантът, избран именно от Унгария, където руската фирма е инвеститор в нова атомна централа. "Росатом" отпусна държавен заем на страната на Виктор Орбан за строежа на АЕЦ "Пакш" 2. 

"Росатом" може да участва под различни форми в проекта АЕЦ "Белене", но вариантите могат да бъдат различни и зависят най-вече от целите и приоритетите на българското правителство", заяви Комаров. 

По думите му унгарският вариант бил най-икономически изгоден - държавен заем за дълъг срок, с ниска лихва, който ще започне да се изплаща едва след като централата бъде въведена в експлоатация.

Според Комаров друг вариант е "Росатом" да влезе като стратегически инвеститор, а държавата да гарантира изкупуването на електроенергия при достатъчно висока цена - това е видът на партньорство с Турция за строежа на АЕЦ "Аккую".

Пред българските журналисти Комаров беше категоричен, че "Росатом" и България работят ползотворно от десетилетия и дори в годините, в които се водеше арбитражното дело за АЕЦ "Белене", руската корпорация е участвала в проекта за удължаване на срока за експлоатация на блоковете в АЕЦ "Козлодуй", доставяла е ядрено гориво. 

Заявките на "Росатом" - случайно или не - идват броени дни, след като енергийната министърка Теменужка Петкова и БАН представиха нещо като заключения от доклада на учените дали има вариант, в който АЕЦ "Белене" да е изгоден и жизнеспособен проект. Според обявеното от властите и БАН имало и такъв сценарии - ако са изпълнени няколко условия - например цената на централата да е под 10,5 млн. евро, участието на държавата да е до 30% и т.н. Никой обаче не е виждал самия доклад на БАН, защото се оказа, че е секретен. Той бе възложен от дължавната компания БЕХ на държавната институция БАН по искане на правителството.