Правителството прибавя двумоторния американски изтребител Ф-18 към трите досега варианта за избор на нов боен самолет за Военно -въздушните сили, каза тази сутрин пред БНТ, министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Правителствата досега разглеждаха Ф-16 на американската корпорация "Локхийд Мартин", "Юрофайтър" на европейски консорциум и "Грипен" на шведския производител "Сааб". Ф-18, оригинално разработен от американската корпорация "Макдонел-Дъглас" е вече продукт на погълналата я "Боинг".

Има пет или шест фирми от държави на ЕС и НАТО, които са готови да произвеждат новата бронирана машина за българските сухопътни сили в България, каза също Каракачанов. 

"Буквално тези дни ще бъдат изпратени писма до фирмите", каза Каракачанов по повод процедурата за самолетите.

Що се отнася до кандидатите за доставка на бронираната машина, той уточни, че те са "американски, германски, френски, турски". Проектът ще струва 1,2 милиарда лева и вече е минал през Съвета за отбрана, каза Каракачанов. 

Коментирайки вътрешнополитическата обстановка, Каракачанов каза, че "няма конфронтация" в управляващата коалиция по повод оставката на предеседателя на Народното събрание Димитър Главчев. Вчера вицепремиерът Валери Симеонов, който е колега на Каракачанов от "Обединените партриоти" изрази недоволство, че премиерът Бойко Борисов не е уведомил предварително коалиционните партньори за решението и намекна, че ГЕРБ може да остане да управлява в малцинство. 

Каракачанов каза днес, че в коалиционното споразумение има клауза, според която всяка от учадстващите партии може сама да сменя свои кадри във властта. 

Той се обърна към всички политически сили с апел за успокояване на страстите:

 

"Да спрем тази абсолютно ненужна политическа конфронтация, която хаби само време и разделя хората", каза Каракачанов."Двадесет и осем години ние сме едно общество, което е толкова поляризирано и това е абсолютно изкуствено".

Той обясни поведението на опозицията с това, че "БСП има нов лидер, който трябва да се наложи,а ДПС за втори път е извън властта". Заедно с това министърът на отбраната коментира, че "на конфронтацията не трябва да се отговаря с конфронтация или с крайни отстъпки".

Каракачанов призова ДПС "да не използват лъжи и да не пишат клеветнически писма срещу България".

"При всяка среща с чужденци започват да обясняват как това (патриотите - б.р.) били фашисти и ксенофоби, това не е вярно", каза той. 

 

Той обвини ДПС, че е приучило "циганското население в България ... да не работи и само да ползва".

"Кой им казваше: ако гласувате за нас, няма да плащате ток, няма да плащате вода?", каза Каракачанов.

Той се обяви твърдо за изграждане на втори кабинков лифт в Банско и обеща, че "няма да бъде поставена една керемида" освен ски съоръжението. 

Каракачанов обвини еколозите в това, че са изгубили много време в "безсмислени спорове за черния щъркел, бялата лястовица, оранжевата мишка и кафявата мечка", поради което част от туристите вече предпочитат други зимни курорти в Европа вместо Банско.

"Кой печели от това парите на българския гражданин да не се харчат в България?", попита министърът.