Защо руската опозиция бе допусната във федералния телевизионен ефир? Този въпрос е тема на редакционен коментар в "Независимая газета" по повод участието на двама опозиционни политици в предавания на централни телевизии, и то в най-гледаното време, предава БТА. 

Става дума за телевизионната водеща Ксения Собчак и основателя на опозиционната партия "Яблоко" Григорий Явлински, заявили, че ще се кандидатират за висшия държавен пост на президентските избори в Русия през март.

"Критичните тезиси на Собчак и Явлински са непопулярни, затова са удобни за властта", обяснява вестникът, цитиран от Би Би Си.

Предаванията са организирани така, че кандидатите от извънпарламентарната опозиция представят стандартния либерален дискурс. Но не лансират пазарните ценности и свободата от държавна намеса в частния и в икономическия живот, а правозащитния и прозападния дневен ред. Изборът на тези акценти не оставя нито за Собчак, нито за Явлински никакви шансове в предстоящия вот - затова всестранно легитимира победата на кандидата на властта, пише изданието.

"Властта, и по-точно кремълските политтехнолози, допускат критики, смятани от тях за социологически безопасни. Икономиката е друг въпрос. Ако допуснем, че на преден план в кампанията излязат в един момент икономическите въпроси, кандидатът на властта може и да се озове "в небрано лозе", добавя "Независимая газета".

В Москва, Санкт Петербург, Ростов на Дон и Твер собственици на помещения отказват да ги предоставят под наем за прояви на екипа на Ксения Собчак от страх, че може да имат проблеми, пише опозиционният "Новая газета".

Собственикът на столична зала например поискал официално писмо, че на проявата няма да има призиви за сваляне на властта в Русия, разказва Тимур Валеев, шеф на мрежата от регионални щабове на бъдещата кандидат-президентка.

Президентските избори в Русия може отново да останат без жена кандидат - Ксения Собчак има и проблем със събирането на подписи, а останалите очертали се претендентки изглежда всеки момент ще напуснат надпреварата, прогнозира "Московский комсомолец".

В руската политика има достатъчно прекрасни дами, но лишени от президентски амбиции, отбелязва всекидневникът и пита за причините "младия красив политолог Екатерина Шулман".

"Жените в Русия не срещат притеснения, затова не са мотивирани да се борят с мъжете по най-високите етажи на властта. Те и без това са самата власт. С кого говорите, щом дойдете в кое да е районно учреждение ("на едно гише") - с някоя жена. А какви са повечето заседаващи в нашите общински законодателни събрания и управи? Какви са учителките и участъковите лекарки? У нас от сто години вече има матриархат и това напълно устройва жените. Те пълноценно управляват страната и оставят на мъжете пълното право да изглеждат главните хора", заявява анализаторката пред "Московский комсомолец".