"Брекзит"

Бъдещето на Европа е по-важно от "Брекзит", заяви главният преговарящ от страна на Еврокомисият Мишел Барние.

Членовете на британското правителство са се съгласили, че страната трябва да предложи по-голяма сума за покриване на задълженията си към бюджета след "Брекзит", предава Би Би Си. Не е ясно точно за колко пари става въпрос, но в. "Таймс", цитиран от АФП твърди, че сумата е 40 милирда евро. Според британски медии министрите са се съгласили, че ако се премине към втората фаза от преговорите през декември, сумата ще бъде по-голяма, отколкото ако 27-те бавят разговорите за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. Липсата на яснота по финансовата страна на развода беше главна причина втората фаза от преговорие да не започне през октомври, както беше планирано.

Великобритания трябва да намери решение и по въпроса за границата с Ирландия, заяви днес главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. "Тези, които искаха "Брекзит", трябва да намерят решение... Бъдещето на Европа е по-важно от "Брекзит." Границата с Ирландия е един от трите ключови въпроса, по които трябва да се постигне достатъчен напредък, за да бъде открита втората фаза от преговорите. Ирландия заплаши да блокира разговорите за бъдещите отношения, ако до декември Великобритания не предложи план за отношенията между двете страни.

Туск vs Полша

Стратегия на PiS или план на Кремъл е това, което се случва в Полша, пита Доналд Туск.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск обвини полското правителство, че служи на руските интереси. "Разпален спор с Украйна, изолация от Европейския съюз, отдръпване от върховенството на закона, атаки срещу неправителствения сектор и свободните медии - стратегия на PiS  (полската управляваща партия "Право и справедливост" - б.р.) или план на Кремъл?", написа полският политик, сега оглавяващ Съвета на ЕС в туитър. Министър-председателката Беата Шидло реагира остро. Тя заяви, че Туск "не е направил нищо за Полша" като председетел на европейската институция и го обвини, че използва "позицията си, за да напада полското правителство, като така напада Полша". Бившият президент и нобелов лауреат Лех Валенса пък приветства думите на Туск - "те са последен шанс за спасение на Полша", каза той, цитиран от EU Observer.

Междувременно полската прокуратура започна разследване, за да установи дали изявления, направени по време на шествие на крайнодесни националисти във Варшава по-рано този месец, нарушават законите срещу пропагандата на расизъм, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Шествието се проведе на 11 ноември - полския ден на независимостта. Според оценки в него са се включили 60 000 души. Много от тях са носили полските национални знамена, но на някои знамена е имало и келтски кръстове - символ на белите супремасисти, които смятат, че европеидната раса е по-висша от останалите. Някои участници са носели и плакати, на които пишело "Бяла Европа на братските народи". Полският президент Анджей Дуда и европейски парламентаристи осъдиха похода. Но членове на полското правителство го определиха като проява на патриотизъм.

Равенство на половете

Разликата между заплатите на жените и мъжете остава голяма, заяви еврокомисарката Вера Йоурова.

Двегодишен план за премахване на разликите в заплатите между половете предложи Европейската комисия, съобщи Euractiv. Планът предвижда осем препоръки за страните членки за гарантиране, че жените са равнопоставени на работните си места. Прежвиждат се санкции за компаниите, които дискриминират жените. "Не отчитаме значителен прогрес през последните 10 години", заяви еврокомисарят по правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете Вера Йоурова. Мерките трябва да влязат в сила до края на 2019 г. Преди това трябва да бъдат гласувани от Европарламента и страните членки на ЕС.

По данни на Еврокомисията жените в ЕС получават  средно с 16.3% по-малко на час от мъжете на същите позиции и процентът не се променя през последните пет години.

Интернет

Споразумение за премахването на блокирането за потребителите в интернет на географски принцип постигнаха Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия, съобщи представителството на ЕК в България. “След премахването на таксите за роуминг и преносимостта на съдържанието сега гражданите на ЕС ще могат да купуват онлайн новите си мебели, да резервират хотел или да използват кредитната си карта зад граница сякаш са у дома", коментира българският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Географското блокиране е дискриминационна практика, използвана с търговска цел, при която онлайн продавачите отказват на потребителите достъп до даден уебсайт въз основа на тяхното местоположение или ги препращат към местен магазин с различаващи се цени. Споразумението е важна част от изграждането на единен цифров пазар за Европа, което е сред приоритетите на Еврокомисията.

Uber и Volvo

Компанията за споделено пътуване Uber ще купи 24 000 безпилотни автомобили от шведската Volvo, предаде Ройтерс. Двете фирми работят заедно от три години за създаване на технологията на колите без шофьор, която все още не е готова. Когато обаче Uber получи 24-те хиляди автомобила, това ще е най-голямата сделка с безпилотни коли и първата в историята на Uber. В момента таксиметровата фирма е на загуба с повече от 600 милиона долара през послезното тримесечие заради забраната да дейтва в много европейски държави, включително и България, и делата, които се водят срещу нея.

Албания

Албанският премиер Еди Рама вини европейските страни, че не вземат мерки срещу местните лидерите на престъпни групи, които живеят спокойно в ЕС.

Албанският премиер иска подкрепа от страните от ЕС в борбата срещу престъпни банди, които печелят от продажба на наркотици, проституция, трафик на хора и други нелегални дейности, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. лидерите на такива групировки трябва да бъдат арестувани и осъдени, а всякакви активи, придобити чрез подобна дейност, конфискувани, казва в В писмо до 28-те страни членки премиерът Еди Рама. Той смята, че престъпниците живеят спокойно в европейските страни. Проследяването по въздух, извършено съвместно с италианската полиция, е локализирало 88 плантации за канабис тази година в сравнение с 2086 миналата година, казва още Рама.

Устойчиво развитие

Евросъюзът има значителен напредък в изпълнението на 17-те цели за устойчиво развитие, приети от ООН през 2015 г., твърди мониторингов доклад на Евростат. Съюзът е постигнал "зачителен" напредък за осигуряване на достъпна и чиста енергия, отговорна консумация и производство на енергия, опазване на ландшафтите, устойчиви градове и общности и подобряване на здравето и благосъстоянитето на хората, твърди статистическата агенция. По-скромен е напредъкът по подобряването на качеството на образованието, партньорството с други региони по постигане на заложените от ООН цели, иновации в индустрията и инфроструктурата, равенството между половете, икономически растеж, намаляване на бедността, липса на глад и неравенство.

Напредъкът по останалите четири цели - чиста вода и добра хигиена, действия срещу климатичните промени, живот под водата, мир, правосъдие и стабилини институции - не може да бъде отчетензаради липсата на точни данни.

През октомври обаче Дирекция "Околна среда" на Европейската комисия публикува доклад, според който замърсяването на въздуха е причинило смъртта на близо 400 000 европейци през 2014 г. - с едва 8% по-малко от предходната година. България е на първо място с около 13 000 смъртни случая. Множество европейски граждани пък съдят държавите си заради заболявания, предизвикани от мръсен въздух в градовете.