Страстната седмица преди Великден догодина ще протече с музикална възстановка на събитията от преди 2000 години. Прочутата рок опера „Исус Христос – суперзвезда“ ще пресъздаде последната седмица на Спасителя в дните преди неговата Голгота. При това в изпълнение на бродуейския състав на мюзикъла. Заглавието вече е в афиша на НДК за 2018-а: мястото е зала 1, а представленията ще бъдат три – на 5, 6 и 7 април.  

В ролята на Христос публиката ще види Teд Нийли, когото сме гледали и във филмирания вариант на мюзикъла, създаден от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс. Нийли е излизал повече от две хиляди пъти като Исус на Бродуей, Уест Енд и други сцени по света, където са звучали хитовете „Gethsemane (I Only Want to Say)“, „I Don’t Know How to Love Him“, „Could We Start Again Please?“, „Superstar“… За изпълненията си във филмовата версия Карл Андерсън (Юда) и Нийли имат номинации за „Златен Глобус“.

„Исус Христос Суперзвезда“ е познат на широката публика първо с изпълнението на Иън Гилън от „Дийп Пърпъл“ в едноименния албум – Гилън е в ролята на Христос, а Мъри Хед – на Юда. Поставянето на мюзикъла на Бродуей предизвиква протести от различни религиозни групи, защото последните дни на Христос са представени от гледна точка на Юда, а Спасителя е бог, но и човек, който има своите колебания, но приема да се жертва. Някои приемат произведението и за антисемитско, защото повечето евреи в него са отрицателни образи. Скандалите обаче отшумяват и части от мюзикъла често са изпълнявани от църковни музикални трупи.

След премиерата си през 1971-а, рок операта има 5 номинации за американската театрална награда „Тони“ – за най-добра партитура: музика – Андрю Лойд Уебър; либрето – Тим Райс; за най-добър актьор в мюзикъл на Бен Верийн за ролята му на Юда; за най-добър сценичен дизайн; за най-добри костюми и за осветление. Бен Верийн печели приза на Световните театрални награди.

„Исус Христос Суперзвезда“ получава награда „Тони“ през 2000 г. за най-добро възстановяване на мюзикъл.

Гастролът на представлението у нас е организиран от промоутърската компания „West End Academia“, която договаря лицензите на големите световни мюзикъли за Националния музикален театър („Сънсет булевард“, „Фантомът на операта“). Тя организира турнето тази година в три български града (София, Русе и Варна) на мюзикъла „The Simon and Garfunkel Story“.

Площад Славейков