Ставите ни са едни от най-чувствителните части на тялото - и тези, които най-трудно се възстановяват. Тежките фрактури са възстановими дори за професионалните спортисти, скъсани мускули се оправят бързо. Но ако пострадат колената и връзките около тях, много често няма как да бъдат това, което са били преди травмата.

Основна причина за това е, че до този момент не сме имали изкуствени хрущяли, които да могат да понесат толкова натоварване, колкото естествените. Да - при всички модерни материали, не сме успяли да надминем природата в създаването на покритие за ставите.

Инженери от Мичиган обаче са се заели именно с това, разказва Engadget. Те са създали базиран на кевлар хидрогел, който се държи като естествен хрущял. Мрежа от кевларени нанофибри е пълна с поливинилов алкохол, който да абсорбира вода по време на почивка - както прави истинският хрущял. Така структурата става издръжлива на натоварване и може да освободи водата при тренировка във фитнеса, да речем.

Материалът със 92% водно съдържание е здрав колкото органичния хрущял, а със 70% вода - колкото гума. Водата е ключова за тази тъкан, тъй като тялото носи кръв до повърхността на хрущялите - те нямат кръвоносни съдове, и полезните вещества проникват чрез дифузия. Досега произведените заместители не можеха да правят това.

Разбира се, сега следва дългия път на икономически смислената разработка. Изследователите първо ще патентова субстанцията, а после ще търсят компании, които биха могли да я превърнат в реалност. Но потенциалът на новия материал е очевиден - и скоро може тежките коленни наранявания да не обричат хората на живот с бастун или на бавен ход.