Руският военнопромишлен концерн "Калашников" планира да създаде компания за транспортиране на зърно по водни пътища и да построи за целта осем кораба за сухи товари. Инвестициите в проекта се оценяват на 10 милиарда рубли. Това пише днес в. "Комерсант", позовавайки се на представител на концерна, предаде ТАСС.

Според изданието "Калашников" възнамерява да се занимава с организирането на превоз на товари във Волжко-Каспийския, Азовско-Черноморския и Средиземноморския басейн, за което се предлага, че заедно с волгоградската компания "Делта-Агро" ще създаде Волго-Донска корабоплавателна компания. Тя ще използва осем кораба с товароподемност до 7000 тона, които се планира да бъдат построени в Корабостроителниците "Братя Нобел" (собственост на концерна). За една година се предвижда да се транспортират до 900 000 тона зърно, се посочва в публикацията, цитирана от БТА.

"Проектът ще помогне на земеделците от Южния и Приоволжския федерален окръг значително да увеличат обема си на износ и да намалят транспортните разходи за дългосрочни договори", коментира генералният директор на "Калашников" Алексей Криворучко.

Проектът е разчетен до 2022 година.

"Калашников" е най-големият руски производител на широка гама стрелково оръжие. В момента 51 процента от акциите на концерна са собственост на държавната корпорация "Ростех", а останалите 49 процента - на частни инвеститори, припомня ТАСС.