Програмата на Ангела Меркел за понеделник предвиждаше среща с интересен гост. В Берлин трябваше да пристигне премиерът на Холандия Марк Рюте. След провала на сондиращите разговори по формирането на управленска коалиция “Ямайка” в последния момент посещението беше отменено. При това Рюте можеше да сподели с канцлерката трудностите по съставяне на коалиционно правителство.

Холандия се сдоби с ново правителство повече от 200 дни след последните избори. Успокоителното е, че междувременно кралството не залезе.

Естествено, единствено това не може да е критерий за оценка на положението в Германия. Тя е най-мощната сила в Европа – политически и икономически. Една такава страна не може да си позволи дълго време неизвестност, и то в един свят, където много неща са извън контрол. Така че при тази историческа ситуация няма повод да се облегнеш и да кажеш: “Всичко е половин дивотия.”

Също така обаче няма повод заради емоции да се предизвиква държавна криза. Или да се даде пореден тласък на „Алтернатива за Германия“.

Вън от съмнение е, че настъпиха драматични часове и дни. ХДС, ХСС, Свободната демократическа партия и „Зелените“ се провалиха при сформирането на единствената политически мислима коалиция. Коя е била причината, кой носи отговорност за провала - по това може и трябва да се говори. Сега германската политика трябва да се пренареди. Времето в тази посока си струва.
 Ще се осмели ли все пак Германската социалдемократическа партия да седне на една маса с Ангела Меркел? Дали правителство на малцинството не е чак толкова лоша опция? Тези въпроси изискват отговори, които не могат да бъдат дадени в деня след нощния гръмовен провал.

Така го вижда и федералният президент. В понеделник Франк-Валтер Щайнмайер апелира към съвестта на преговарящите при сондиращите разговори по “Ямайка”, но и към неговите социалдемократи. Няма да им улесни живота и това е правилно.
Дори накрая да се стигне до предсрочни избори, те няма да се състоят идната неделя, не и след четири седмици, нито след два месеца. Най-вероятно държавният глава ще призове германците към урните идната пролет.

Дотогава партиите трябва да осъзнаят отговорността си.

Остава открит въпросът на кого избирателите ще вменят във вина провала при намирането на път към формирането на коалиция. Дали либералите, инсценирали прекратяването на преговорите, ще извадят дивиденти или ще бъдат наказани? Привържениците на зелените ще одобрят ли тяхната стратегия при преговорите? Или пък ще ги обвинят в предателство на зелените идеали? А дали след няколко месеца всичко това ще играе някаква роля?

От днешна гледна точка по всички тези въпроси може само да се спекулира. Това е окей в политическия гешефт. Почти непредвидима е обаче динамиката на идните седмици и месеци, още по-малко що се касае до резултата от следващ вот. Никой отсега не може да каже кои ще са печелившите и губещите при евентуални нови избори.

Германците ненавиждат неизвестността. Сега обаче известно време страната трябва да понесе неизвестност – без да пренебрегва сериозността на положението, но също така и да не изпада в паника.

Впрочем холандското правителство, чийто премиер искаше да навести канцлерката, в понеделник, говори за “лоша новина за Европа”, защото коалицията “Ямайка” не се е състояла. Хага обаче препоръча да не се стига до нови избори.

По-добре било партиите известно време да си отдъхнат, след което отново да опитат. Холандия би била пример как все пак накрая нещата се случват.

-----

* Авторът завежда ресор “Външна политика” на сп. “Шпигел”, откъдето препечатваме коментара му с незначителни съкращения. Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.