Дори оставката на Димитър Главчев се оказа недостатъчна, за да бъдат избегнати гафове по време на речта на шефа на Европарламента Антонио Таяни пред Народното събрание. Главчев се оттегли най-вече заради заплахата БСП да не влезе на днешното извънредно заседание, ако той го председателства, и Таяни да бъде посрещнат от полупразна зала. Днес обаче речта на Таяни започна със сериозен гаф в превода.

Малко след като шефът на Европарламента започна да говори на родния си италиански език се оказа, че преводът не върви. Депутатите свалиха слушалките за симултантен превод и отправиха въпросителни погледи към балкона на залата, където бе разположена преводачката. Таяни разбра това и спря. Последваха няколко минути тишина и суетене, след които Таяни реши да разведри обстановката с няколко реплики на английски..

"Нормално, това се случва и в европейския парламент. Не мога да говоря на български, не е лесно, следващия път", обеща той.

След това изтъкна, че много българи знаят италиански и в София има добро италианско училище. Таяни вероятно имаше предвид Италианския лицей в Горна баня, където според модата на деня учат децата на повечето родни ВИП персони, включително и на голяма част от депутатите. Шефът на европарламента допълни, че това създава "специална връзка".

Шефът на парламента Цвета Караянчева въвежда в залата Антонио Таяни под аплодисментите на депутатите

Когато проблемът с превода най-накрая бе отстранен, Таяни отбеляза, че започва от начало, след което бе аплодиран от депутатите. Впоследствие се оказа, че преводачката не е чувала това, което Таяни казва, защото тонколоните на балкона не са работели.

"Удовлетворени сме от начина, по който преминаха срещите. За нас националните парламенти са много важни", заяви Таяни.

Като големи проблеми пред Европа той отбеляза икономическата криза, от която едва сега излизаме, миграицията и терористичната заплаха, "която виси над нашите градове"

"Европа на държавите и регионите не се противпоставени, а допълващи се нива", каза още Таяни.

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова се чуди какво става с превода

И изтъкна, че някои проблеми се решават на национално ниво, други на регионално, а трети на континентално.

"Имаме нужда от ефективни институции, които могат да отговорят на предизвикатлствата на нашето време. Европейският парламент започна резширен дебат на бъдещето на Европа. Приносът на националните парламенти е изключително важен. Националните парламенти не са в конкуренция с Европейския парламент. Вие сте нашите най-добри съюзници в усилията да доближим Европа към гражданите", изтъкна Таяни.

Според него последният мониторингов доклад на ЕК за България е отбелязал напредъка на страната ни.

"България е по-малка страна, но има огромен потенциал, който трябва да бъде използван", заяви Таяни.

Според него ние имаме роля по отношение на добросъседството с Турция. Таяни бе категоричен, че страните, които са и външни граници като България, Гърция и Италия, не трябва да бъдат оставяни сами.

Според него България заслужава висока оценка за начина, по който контролира границите си.

"Европарламентът поддържа приемането на България в Шенген. Надявам се, че по този въпрос ще има положително развитие", заяви Таяни.

Според него Европа не трябва има маргинална роля по отношение на колоси като Китай, САЩ и др. и трябва да има куража да говори на един език с тях. Таяни се обяви за обща европейска външна и отбранителна политика.

"Мирът и стабилността не са дадени завинаги", заяви Таяни.

В края на речта си той цитира Цветан Тодоров:

"Цивилизованото съвпада с моралното поведение, което никога не е придобито окончателно. Нито от страна на един отделен индивид, нито от страна на един отделен народ".

Таяни призова всички да помнят тези думи.