Съдийската колегия на ВСС бойкотира поисканите от Лозан Панов съкращения във Върховния касационен съд. След тежки дебати предложението подкрепиха само самият Панов и Атанаска Дишева, която дойде от ВАС, съобщава "Дефакто".

Той не получи подкрепата на нито един от доскорошните съдии от ВКС в съвета. Те не приеха аргументи му, че със съкращаването на щата с 4 бройки на върховни съдии (един наказателен, един търговски и двама граждански съдии), които получавали по 6000 лв. заплата, можели да се открият 12 щата за районни съдии; че всеки искал повече пари за по-малко работа; че близо 200 върховни съдии (заедно във ВКС и ВАС) били твърде много за малка България и големият им брой предизвиквал разнопосочна практика.

Не смейте да разделяте съдиите в България по този начин и да ни изкарвате скъпо платени безработни! Абсурдно е работата във върховен съд да се мери по количеството дела, обидиха се Севдалин Мавров, Красимир Шекерджиев, Вероника Имова.

Особено остър бе диалогът между Лозан Панов и Красимир Шекерджиев, който доскоро бе наказателен съдия във ВКС. Накрая Панов си изпусна нервите и обвини всички върховни съдии вкупом, че не желаят да си мръднат пръстта за съдебната реформа.

В началото на дебата Панов каза, че ВКС може да работи добре и с четирима съдии по-малко заради намаляващото постъпление на дела. Той цитира данни за Наказателната колегия на ВКС, където делата за последните четири години са намалели почти двойно – от 2000 на 1085. "В България имаме 2 върховни съдилища. В едното имаме 110 върховни съдии (ВКС), в другото – 93 (ВАС). Имаме над 200 върховни съдии, това са много върховни съдии за малка страна с тенденция за намаляване на делата и на населението. Темата за съдебната карта не засяга само районния съд в Луковит, а и ВКС", каза Панов.

Той обясни, че един върховен съдия получава около 6000 лв месечна заплата, а парите от съкратения щат на ВКС биха стигнали за 12 районни съдии или девет окръжни. Севдалин Мавров (ВКС) пръв отговори на Панов, че не е съгласен да се противопоставят върховните на районните съдии. "Много добре знам как работят хората във ВКС, до колко часа са на работа. Проверете го и вие. Колко хора идват в събота и неделя. Не знам дали знаете какво е тежко наказателно дело (Панов беше съдия във Върховния административен съд – б.р.). Моля ви, сблъскайте се с такива, пък нека да е само едно на месец", каза Мавров.

Лозан Панов му отговори, че постъплението от наказателни дела е намаляло двойно и ВСС трябва да реагира на това.

."Когато имаме над 200 върховни съдии, възможността за противоречива практика е по-голяма. Намаляването на бройките няма да рефлектира на качеството на правосъдието. От дискусията виждам, че това е трудно да се случи. Всеки брани статуквото. Не чух в какви случаи може да се намали съставът на ВКС. Чух само, че това не може да се прави в никакъв случай", каза по-късно в дебатите шефът на ВКС.

Срещу съкращаването  гласува и Боян Магдалинчев, пише "Дефакто".