“Демокрацията изисква мнозинства. С вота си народът реши и ние, неговите избраници, трябва да се съобразим с волята му. Актуалната ситуация е предизвикателство. Задачата е сложна, но не и нерешима. Това е изпитание, но не и държавна криза.”

Това заяви председателят на германския парламент – Бундестага, Волфганг Шойбле по време на днешното му заседание.

Поводът са провалените в нощта срещу понеделник сондиращи разговори, които трябваше да отворят пътя към преговори за формиране на управленска коалиция в Берлин след парламентарните избори, проведени на 24 септември.

Шойбле призна, че понастоящем положението в Германия е необичайно, но подчерта:

“Това е изпитание, но не и държавна криза”.

Депутатите реагираха с бурни аплодисменти. Ораторът призова да не се правят погрешни исторически паралели. Сега конституцията определяла правилата. В момента правителството в оставка продължавало да изпълнява задълженията си, както и редовно избраният парламент.

Същевременно Шойбле призова всички политически сили да проявят разум и готовност за преговори по съставяне на кабинет:

“Всички ние носим отговорност за нашата страна. Ясно е, че трябва да се управлява. Европа се нуждае от способна да действа Германия. ”

Народните представители и техните партии не били длъжници единствено на политическите си програми, с които привличали избиратели. Те били в дълг и по сформирането на надеждно управленско мнозинство. Ясно било, че политическите сили трябва да правят и компромиси, което изисквало кураж. На подобно поведение не бивало да се гледа като на слабост. Това трябвало да се обясни и на избирателите.