Чешката полиция поиска днес от парламента да отнеме депутатския имунитет на Андрей Бабиш, обвинения в източване на еврофондове лидер спечелилото парламентарните избори миналия месец движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Следовател внесе искане за отнемане на имунитета на двама депутати във връзка с дотации, получени от фермата "Щъркелово гнездо", заяви за АФП говорителката на прокуратурата Щепанка Зенклова, без да даде повече подробности.

На 63-годишния бизнесмен и милиардер Бабиш миналия месец бяха повдигнати обвинения, свързани с изграждането на ултрамодерна ферма с хотелски комплекс и конферентен център на 60 км южно от столицата Прага. По случая е обвинен и заместник-председателят на АНО Ярослав Фалтинек.

Бабиш, който неотдавна получи мандат от президента Милош Земан да проведе преговори за формиране на правителство, отхвърля тези обвинения. Днес той каза, че е "изненадан" от "настървението" на полицията.

Според правосъдието Бабиш нарочно е отделил през 2007-2008 г. "Щъркелово гнездо" от компанията си "Агроферт", за да може да получи два милиона евро от европейски фондове, предназначени за малки и средни фирми.