Властите в Одрин задържаха петима души по подозрение във връзки с ФЕТО - терористичната организация, която според тях се оглавява от Фетхуллах Гюлен, предаде БТА.

Те били задържани при опит да преминат нелегално в България с микробус. Заедно с тях са арестувани и трима български граждани. Сънародниците ни са заподозрени, че са им помагали за нелегалното прехвърляне в България.

Екип на граничните власти за борба срещу терора и нелегалния трафик в Одрин спрял за проверка микробус в района на селището Йеникадън. Това станало след подаден сигнал, че няколко души ще избягат в България.

В микробуса пътували шестима души, сред които едно дете.

При направената проверка се оказало, че срещу двама от групата било издадена съдебна заповед за задържане заради връзки с ФЕТО и осуетения опит за преврат през 2016 г. в Турция. Останалите трима били в списъка на подозрителните лица за същото нещо.

Петимата били арестувани и предадени на съда, който постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето било предадено на близки хора.

Арестувани са и трима български граждани. Турските власти разпространиха инициалите им на латиница - N.M.K, G.Y.M и S.H.V. Те са заподозрени, че организирали нелегалното прехвърляне на групата.

При обиска у българските граждани е намерена голяма сума в евро, за която се предполага, че е била платена, за да прекарат групата в България. Съдът в Одрин постановил тримата да бъдат изпратени в затвора.

ФЕТО означава Фетхуллахистка терористична организация. Турските власти твърдят, че тя се оглавява от Фетхуллах Гюлен - проповедника, живеещ в САЩ. Анкара иска Вашингтон да го екстрадира, за да бъде съден като главен подстрекател за опита за преврат миналото лято.