Огуз Гювен - главният редактор на онлайн изданието на опозиционния турски вестник "Джумхуриет", бе осъден на 3 години и 1 месец затвор, предаде БТА.

Той бе признат за виновен в извършване на пропаганда в полза на терористична организация в съобщение в туитър. То било в полза на ФЕТО - организацията, която според Анкара е създадена от живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Той е обвинен, че стои зад проваления преврат през лятото на 2015 г.

Огуз Гювен бе арестуван през май и бе обвинен, че е бил авторът на съобщение, преценено като неуместно. То било качено в профила в туитър на в."Джумхуриет".

Съобщението било по повод смъртта при пътна катастрофа на един от прокурорите, отговарящи за разследванията срещу предполагаеми гюленисти. В туита се изтъквало, че прокурорът е бил "пометен от камион". Само минута след публикуването му съобщението било премахнато и заменено с друго, според което магистратът загинал при "трагичен инцидент с камион".

Освен това Гювен бе признат за виновен, че е "легитимирал и насърчавал методите" на Кюрдската работническа партия (ПКК) въз основа на съобщения в туитър, публикувани преди повече от две години.

В. "Джумхуриет" е силно критичен срещу турския президент Реджеп Ердоган. В момента изданието е обект на няколко съдебни процедури.

Собственикът, главният редактор и няколко журналисти от вестника са съдени по обвинение в подпомагане на най-малко три "терористични организации". Вестникът отрича тези обвинения като "абсурдни" и изтъква, че този процес цели да унищожи едно от последните независими издания.

Турция е на 155-то място от 180 държави в класацията за 2017 г. за свобода на медиите на организацията "Репортери без граници".