Робърт Мугабе подаде очаквана оставка като президент на Зимбабве, съобщи Ройтерс. Това се случи малко след като парламентът започна процедура на импийчмънт на 93-годишния държавен глава на африканската страна. Така се сложи краят на продължило четири десетилетия авторитарно управление.

Заседанието за отстраняването на Мугабе беше насрочено по-рано с искане да се разгледа предложение за импийчмънт на Мугабе, който управлява страната от 37 години.

"Смятам, че искането е допустимо", заяви председателят на Националното събрание, Долната камара на парламента, Джейкъб Муденда пред членовете на двете парламентарни камари. "Това искане е безпрецедентно в историята на Зимбабве от независимостта му" през 1980 г., подчерта той.

На извънредно заседание в неделя управляващата партия ЗАНУ-ПФ първоначално обяви, че отстранява 93-годишния Мугабе от лидерския пост и изключва от редиците на партията съпругата Грейс Мугабе. ЗАНУ-ПФ го обвинява, че е разрешил на съпругата си да "узурпира властта" и изтъква, че той вече не е "във физическо състояние да изпълнява задълженията си."

До последно, въпреки заплахата от импийчмънт, Мугабе отказваше да подаде оставка. Във вторник обаче той се изправи пред фактическата си изолация, след като едва петима министри се явиха на свикано от него заседание на правителството.

Когато председателят на парламента Муденда днес обяви решението на Мугабе да подаде оставка, в цялата страна започнаха бурни тържества.

Бившият вицепрезидент на Зимбабве - Емерсън Мнангагва, по-известен с прякора си Крокодила, ще положи клетва като президент утре или в четвъртък, съобщи пред Ройтерс секретарят на управляващата партия ЗАНУ-ПФ по правните въпроси Патрик Чинамаса след оставката на президента Робърт Мугабе.