Бившият вече председател на Народното събрание Димитър Главчев остава депутат засега и ще акцентира на бюджет, финанси и външна политика в работата си. Това стана ясно от решенията на Народното събрание днес, предложени от водача на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и приети от залата.

Главчев от днес е член на двете ресорни парламентарни комисии - по външна политика и по бюджет и финанси. Новата парламентарна председателка пък напусна местата си от комисията по регионално развитие и местно самоуправление и по земеделска политика. Практиката е председателят на парламента да не се занимава пряко със законотворчество в комисиите заради административните си и представителни задължения.

Рокадите се наложиха заради оставката на Главчев, която бе подадена изненанващо в петък. Това стана след посещение на премиера Бойко Борисов, но в качеството му на лидер на ГЕРБ, в Народното събрание. Председателят на парламента си отиде по думите му доброволно, след като си позволи да изгони за едно заседание лидерката на социалистите Корнелия Нинова, а в отговор БСП заплашиха с бойкот заседанията. Освен заплаха за кворума, решението на левицата бе притеснително за управляващите, защото към онзи момент предстоеше посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Имаше риск без оставка на Главчев той във вторник да говори пред полупразна пленарна зала. 

След оставката си в петък Главчев заяви, че още не е решил дали ще остане редови народен представител. Ден по-късно решението да остане такъв съобщи не самият той, а Цветанов. 

ГЕРБ предлагат и нов зам.-председател на Народното събрание на мястото на издигналата се Цвета Караянчева. Това е избраникът Емил Христов. Той бе председател на временната парламентарна комисия за "разследване" на процедурите за избор на нов изтребител за Военновъздушните сили. Член е на комисията по отбрана. Христов е бивш шеф на общинския съвет в Стара Загора от ГЕРБ. Това е първият му депутатски мандат. Той е бивш военен, участвал е в мисиите ни в Ирак и Афганистан.