Народното събрание и в частност управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбързаха с приемането на промени в Закона за кредитните институции. Предложените от председателката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова текстове предвиждат затягане на контрола при лиценциране на банки, затягане на банковия надзор, както и разширяват и задълбочават изискванията при изследването на свързаните лица при кредитирането от банки, обясни самата тя. Това пише и в мотивите на законопроекта. 

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че с промените ще бъде постигнато съответствие с препоръките от доклада на Програмата за оценка на финансовия сектор и с поетите от БНБ ангажименти. При лицензирането се въвежда условие за представяне на данни за действителния собственик на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура. Освен това банките ще бъдат задължени да предоставят на БНБ информация, ако са им станали известни обстоятелства "за наличието на негативно влияние на лицата, които пряко или непряко притежават над 50 на сто от капитала". Разширява се и кръгът на т.нар. "свързани лица" при кредитиране на дружества.

"Целта е да се повиши ефективността на надзора на БНБ, за да не се повтарят случаи като КТБ, които разтърсиха държавата", каза от трибуната Стоянова.

По думите й промените създават законови условия всички препоръки и изисквания на Европейския банков орган за бъдат прилагани и от БНБ и българските банки.

От изказването й обаче не стана ясно кое налага бързането с промените в закона. Поправките бяха внесени на 13 ноември, а на 9-ия ден днес вече бяха гласувани на първо четене. Въпреки че Румен Гечев от БСП отправи крикита именно към този подход на бързане без текстовете да са минали през каквото и да било обсъждане, в това число и с брашна, Стоянова поиска и скъсяване на срока за предложения за промени между първо и второ четене на една 5 дни. Пак не стана ясно защо.

От БСП се въздържаха при гласуването, но казаха, че на второ четене ще подкрепят "всички текстове, които са свързани със засилване на банковия надзор и увеличаване сигурността на банковата система".

Изненадващо обаче подкрепа за промените на Стоянова в Закона за кредитните институции дойде и от ДПС. Въпреки че представителите на движението в комисията по бюджет и финанси на парламента са гласували "против" проекта при обсъждането в парламентарния орган. Промяната в позицията мотивира един от тези членове на бюджетната комисия - депутатът Йордан Цонев. А те се изразяват в това, че има разбиране, че текстовете имат нужда от "ремонт" между двете четения. Според Цонев водещ мотив на българския парламент при приемане на законодателни промени трябва да е европейското законодателство, а не препоръки на който и да било орган.