Свалянето на прага за плащания в брой от 10 000 на 5 000 лв. за пореден път не мина пред 44-ото Народно събрание. Това стана по време на гласуването на второ четене на промените в Закона за ДДС, внесен от Министерския съвет. В преходните и заключителните разпоредби Министерството на финансите за пореден път се опита да пробута промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой - а именно таванът за такива плащания от догодина да е 5 000 лв. Мотивите всеки път са едни и същи - "изсветляване" на сива икономика.

Против промяната на прага да кешови плащавия бе и бюджетната комисия в парламента, против са и всички парламентарни групи... с изключение на ГЕРБ.

Депутат от "Обединените патриоти" настоя залата да подкрепи преобладаващото мнение и искането на финансовото министерство да бъде отхвърлено.

В отговор шефката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова призова обратното.

"Ние искаме икономиката и приходите от нея да стават повече и повече. Приходи без изсветляване на икономиката няма как да се случат", заяви тя. 

От ГЕРБ отново не представиха конкретни данни какви допълнителни постъпления биха дошли в бюджета, ако се плаща в брой до 5 000 лв., вместо до 10 000 лв. След кратък словесен спаринг между Стоянова и представители на БСП и с финално обобщение от Павел Шопов от "Атака", че по-ниският праг е в полза най-вече на банките, които щели да поискат и семки да си купуваме от тях, залата отхвърли предложението на ГЕРБ и Министерския съвет. Една 52-ма депутати подкрепиха тезата на Менда Стоянова, срещу 101 - на обратната позиция.