Цените на роуминга при разговори с Македония и Сърбия ще паднат до нивата на тези, на които говорим с целия Европейски съюз. Такива са очакванията с предстоящите подписвания на меморандуми за разбирателство между българското транспортно министерство и ресорните министерства в Скопие и Белград. 

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с ЕС е сред приоритетите на предстоящото българско председателство. Първата крачка бе направена официално днес, след като Министерският съвет одобри на редовното си заседание проекта за меморандум с Македония. Документът ще бъде подписан утре в Струмица, където ще се проведе изнесено заседание на двете правителства. Същият меморандум ще бъде подписан и със Сърбия през първата седмица на декември.

От ведомството на Ивайло Московски не се ангажират с точните цени на роуминга на дребно с аргумента, че меморандумите целят само да насърчат мобилните оператори да сключат помежду си споразумения, които да доведат до трайното им намаляване и не могат да се месят в ценообразуването в частния сектор.

"В момента цените са едни от най-високите в Европа -  2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.", посочват от МС.

Неофициално обаче идеята била нашите мобилни оператори да се съобразят с вече съществуващото споразумение между операторите в Македония, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина за т.нар. Балкански роуминг. В средата на 2015 г. четирите страни си стиснаха ръцете за поетапно намаляване на цените на разговорите помежду си, последното от които бе в средата на тази година.

Според последните тарифи на Балканския роуминг, обърнати в левове, изходящото обаждане е 43 стотинки, входящото обаждане е 11 стотинки, SMS-ът - 13 стотинки, а интернетът - 46 стотинки за мегабайт. Цените са с включен ДДС.

Така договорените при Балканския роуминг цени са почти същите като тези, с които говорим сега в ЕС.