Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) на Румъния наложи във вторник запор на имущество на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня на стойност над 127 милиона леи (27 млн. евро). Това стана след новите обвинения, които са му повдигнати. Миналата седмица антикорупционната агенция съобщи, че разследва Драгня и още 8 души - държавни служители и бизнесмени, по дело за злоупотреба с еврофондове. Разследването е за период, в който Драгня е бил председател на Окръжния съвет на окръг Телеорман, съобщава БТА.

Обвиненията се отнасят за фондове от периода 2001-2012 г. и са свързани с дейността на пътностроителната фирма "Тел Друм", контролирана от Окръжния съвет. Според прокуратурата Драгня и осемте други заподозрени са се споразумели да приватизират компанията чрез посредници. Фирмата "Тел Друм" спечелила много обществени поръчки, някои без търг или с използване на поверителна информация, която й помагала да победи съперниците в търга, а Драгня и съучастниците му получавали пари и други облаги от нея, твърдят прокурорите.

Разследването се базира на писмо, изпратено от Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ от 2016 г., заради подозрения, че Драгня и други регионални официални представители са използвали подправени документи, за да получат пари от фондове на ЕС за пътностроителни дейности. ОЛАФ съобщи, че има доказателства за незаконно изплащане на 21 милиона евро от европейския фонд за регионално развитие за пътно строителство в Румъния. Службата е приключила разследване за предполагаема злоупотреба миналата година и е поискала от Румъния да възстанови средствата. Румънските прокурори смятат, че освен злоупотреба с еврофондовете, на националния бюджет са нанесени щети на стойност 30 милиона леи (близо 6,5 млн. евро), пише "Адевърул".

55- годишният Ливиу Драгня бе осъден през 2016 г. на две години затвор условно за изборни измами.

Тази присъда му попречи да стане премиер, макар че ръководената от него партия спечели парламентарните избори в края на 2016 г. Понастоящем той е председател на долната камара на румънския парламент. Срещу Драгня се води още едно дело по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Ако бъде осъден по някое от новите обвинения, Драгня ще трябва да излежи и условната присъда.

Ливиу Драгня отхвърля обвиненията. Той коментира иронично, че сега вероятно следва "запор до живот", пише румънският вестник. "Гъндул".

"Станах изкупителна жертва на референдума през 2012 г. (за отстраняване от поста на тогавашния президент Траян Бъсеску, за което е условната присъда - бел. ред.), бях мишена всеки път, когато СДП искаше да направи нещо важно за румънците, а сега съм използван като средство за блокиране на законите за правосъдието", твърди Драгня и допълни, че това се прави "от хора, които се крият".

Румънските вестници пишат днес, че националната валута е в състояние на "свободно падане на фона на политическото напрежение" в страната.

Националната банка на Румъния обяви във вторник референтен курс от 4,6551 леи за евро, което е увеличение от 0,18 процента спрямо понеделник, съобщава "Ромъния либера" и отбелязва, че това е нов рекорд. "Леята е в свободно падане", твърди в. "Гъндул".

Няколко дни по-рано Националният изпълнителен комитет на СДП одобри единодушно резолюция, чрез която се констатира съществуването на "паралелна и нелигитимна държава", която се опитва по незаконен начин да поеме контрола над легитимната власт, установена чрез свободни и коректни избори. Без да дава примери и имена документът споменава "тежките злоупотреби на някои лица, които действат, ръководили са или все още ръководят силови държавни институции". "Паралелната и нелегитимна държава" използва обществените финансови ресурси и инструментите на държавните власти, за да "сплашва, шантажира или отстранява" политическите отговорни фактори, които искат да променят правосъдните закони.
Според резолюцията паралелната държава маскира действията си под претекста на борбата срещу корупцията и има за цел "тормоз и обезглавяване на легитимно избраната политическа власт". Въпреки че СДП и АЛДЕ имат мнозинство в парламента, пак паралелната държава се опитва да блокира "всички държавни политики за увеличение на доходите на населението, за създаване на работни места, за подкрепа на местния капитал или за реформиране на правосъдието". 
Социалдемократите упрекват президента на Румъния в липса на реакция спрямо злоупотребите на "паралелната държава". СДП потвърждава намерението си да промени правосъдните закони в парламента и декларира подкрепа към правителството на премиера Михай Тудосе в усилията му за прилагане на управленската програма.