Чешкият президент Милош Земан пристигна в Сочи с делегация, включваща рекорден брой бизнесмени. Той се кани да остане в Русия четири дни и да попътува из страната. Мнозина смятат Земан за кремълски "полезен идиот", но нещата стоят другояче. Той е прагматичен и циничен политик, който ще се бори през януари за нов мандат. Просто ако разгледаме Русия като част от Европа, Чехия е в самия център, а без Русия се превръща в европейска покрайнина.



С три самолета

През последните седмици чешкият бизнес и канцеларията на Милош Земан анонсираха посещение без прецедент. Няма шега - президентът докара в Русия близо 130 предприемачи! Те са планирали два бизнесфорума с руски колеги в Москва и Екатеринбург. А тайната е проста: допълнително нает самолет и активен "маркетинг", развит от канцеларията на Пражкия замък (резиденцията на чешкия държавен глава).
Този път бизнесмените платиха за обиколката едва по около 70 000 чешки крони, сиреч под 3000 евро на глава. Защо пък да не се отбиеш до Русия в компания с президента, щом плащаш колкото обикновен турист?
При всяко положение икономическите връзки не се измерват с броя бизнес делегати, даже не със сумите в многото договори за намерения, подписвани от чехите в Русия. Дори да говорим за магическо число - един милиард евро. Но след санкциите, наложени от ЕС, и руските "антисанкции" делът на Русия в чешкия износ достига едва 1,6 на сто. Което сочи реалното равнище на двустранните отношения.

Автопиарът на Милош Земан

Щом бизнесът не е основна цел на държавната визита - какво тогава? Може би Земан е дошъл да се сбогува с Владимир Путин? Нали и двамата отиват на избори. Чешкият държавен глава - през януари, а руският му колега - през март.
Това естествено е шега. При все че за разлика от Путин Земан може и да изгуби вота, явно не е започнал "прощален тур". Напротив, чешкият президент пристигна да търси подкрепа. Посещение от такъв мащаб и само по себе си е отлична реклама. Земан показва пред своите избиратели, че е най-известният в чужбина действащ чешки политик.

Нещо повече, Чехия още няма нов външен министър, тъй че Земан претендира да определя и външнополитическия курс на страната си. Улеснен от факта, че след парламентарните избори там не е съставено правителство. Очертава се "кабинет на малцинството" и преговорите може дори да се провалят, както стана в Германия.

Всъщност Земан "продава" тези свои възможности не само на избирателите, но и на Кремъл. Въпросът не е да работи за Русия, президентът на Чехия е напълно независим. Той просто предлага сделка - танто за танто. 

Земан променя публично характера на дискусията в ЕС: казва, че общността трябва да признае анексията на Крим и е време да отмени санкциите - не защото са несправедливи, а защото са безполезни. В отговор руските власти го посрещат с най-високи почести, а представеният в Чехия руски бизнес се държи коректно към предизборната му кампания и стимулира чешките си партньори да я подпомагат. 

В подкрепа на Земан може да бъдат пратени и легендарните "руски хакери", макар че лидерът на Чехия надали вярва в тия приказни злодеи последно поколение.

Като равен с равен?

Путин и Земан са достойни един за друг като политически циници, според които целта винаги оправдава всякакви средства. От тази гледна точка срещата в Сочи е именно среща на двама души с искрени симпатии един към друг. Там нямаше дори "старши" и "младши" партньор. Просто е твърде голяма разликата в потенциалите между пълновластен самодържец на ядрена държава като Русия и президент с представителни функции, който не решава почти нищо в парламентарна Чехия. 
Затова излиза, че Земан се подмилква на Владимир Путин, а той го дарява с някакво благоволение. Което се повтаря вечно в историята на Централна и Източна Европа - лидерите й всъщност гледат на Запад, най-вече в посока Германия, но се мъчат да балансират нещата и откъм Изтока. Накрая се виждат в ролята на "кремълски клоуни" - лесен обект на обвинения, че са станали марионетки в сръчните ръце на Москва.

* * *
Коментарът е публикуван в БТА. Бел. на медията: Путин и Земан - взаимноизгодният цинизъм отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.