Има корелация между качеството на спермата и замърсяването на въздуха, установиха учени в Тайван, съобщи Франс Прес.

6500 мъже на възраст между 15 и 49 години са участвали в изследването, започнало през далечната 2001 г. В продължение на 13 години те са участвали в стандартни медицински прегледи, в които е измерван и размерът на сперматозоидите им. Тези данни са сравнени с нивата на фините прахови частици от тип PM2.5 за 3-месечен период и за средно две години, като бил използван математически модел, комбиниран със спътникови данни на НАСА. 

Резултатите показват, че ефекта от замърсяването е слаб - за всяко увеличаване на праховите частици с 5 микрограма на куб. метър въздух за средно две години било свързано с 1,29-процентно намаляване на нормалните размери на сперматозоидите.

Специалистите обаче предупреждават, че това може да означава хиляди двойки да имат проблеми със зачеването.

Любопитно е, че изследването е установило взаимовръзка между повече прахови частици и увеличена концентрация на сперматозоидите. Според тях вероятно става въпрос за компенсаторен механизъм.

"Изследването е базирано върху наблюдения и не установява причинно-следствена връзка между замърсяването и регистрираните модификации на спермата", отбеляза британският експерт Кевин Макконуей.

Авторите на изследването взели предвид различни фактори, като възраст, образователен ценз, индекс на телесна маса, тютюнопушене и употреба на алкохол, които могат да повлияят върху резултатите.

"Не са взети обаче предвид работните места на участниците", поясни Макконуей. 

БТА