Димитър Главчев имаше право на избор дали да остане председател на парламента или да подаде оставка. Това заяви пред бТВ новият шеф на парламента Цвета Караянчева. За избора на Главчев да се оттегли натежали следните аргументи - заплахата залата да е полупразна при посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че няма да влезе в залата изобщо, докато той е председател. Няколко дни преди това Главчев отстрани Нинова от заседание.

"Залата чакаше, нямаше време за колебания. Той взе държавническо решение, трябваше бързо да се реагира във вторник имаше среща с г-н Таяни", описа ситуацията Караянчева.

Според нея Главчев не искал да гледа всеки ден залата празна.

"Никой не може да бъде компетентен за председател на народното събрание. Имаме добър правен отдел, колеги юристи. Човек не може да знае всичко, човек се учи. За тези 6 месеца показах, че мога да преглътна емоциите си. Ще се опитам да бъда повече равна, отколкото първа", заяви Караянчева.

Но призна, че ще й е трудно да прикрива личните си пристрастия.

"Опозицията поставя управляващите в различни ситуации. Ние също имаме 95 народни представители, които имат достатъчно аргументи. Никой не е искал от БСП да бъдат по-кротки. Декларациите бяха конструктивни, надявам се на добър тон в парламента, не изисквам", заяви Караянчева.

И допълни:

"Политикът трябва да бъде човек с душа, трябв да знае какво искат неговите избиратели".

Според Караянчева вотът на недоверие, който БСП готви, ще бъде форма на реклама за правителството.

"Ще дойдат всички министри, министър-председателя, ще кажат какво се е случило, за 6 месеца имаме с какво да се похвалим", убедена е Караянчева.