"Никога не разглеждаме политиката като трупане на точки. Просто изпълняваме ангажиментите си, както към управленската програма, която беше одобрена през август, и също така основният ни акцент в предстоящата 2018 г. е изпълнението на председателството на България с шанса, с който има за първи път."

Това заяви пред БНТ Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ.

Той допълни, че е благодарен на председателя на Европарламента Антонио Таяни, който вчера бе у нас. И припомни как гостът е дал ясни послания, че България е държавата и Бойко Борисов е премиерът, които са формулирали приоритетите така, че в тях да намерят място и Западните Балкани.

Важен е и положителният, според Цветанов, доклад на Еврокомисията, което определено дава повече възможности за държавата ни.

Попитан дали Таяни е знаел, че смяната на парламентарния шеф преди идването му е била направена, за да не говори пред празна зала, Цветанов отговори:

"Първо нека да кажа, че БСП системно се стреми да създава някаква ескалация. Когато Главчев взе решението да отстрани за едно заседание Корнелия Нинова, опозицията го използва много умело, без обаче да присъстват на Председателски съвет, свикан веднага, след като беше дадена почивка. И ако там бе обсъден въпросът, убеден съм, че Главчев щеше да отмени това наказание. И да се извини. Но БСП веднага направи коментар. Поиска отмяна на наказанието, но не прибягна до следващата парламентарна процедура - искането да бъде внесено. БСП отигра тази възможност чисто политически, но тя не е здравословна за България."

Днес от БСП се държали по същия начин - демонстративно напуснали заседание на Комисията по досиетата, защото са внесли искане за нейното закриване.

"Мисля, че това е изключително нездравословно. Парламентаризмът не е да напускаш, когато нещо не ти харесва или не става така, както ти го искаш. Те не са във военен режим, но винаги ще нагнетяват напрежение", смята Цветанов.

Той е убеден, че Димитър Главчев е взел правилното решение да подаде оставка от председателския пост в парламента. И по тази причина Борисов отложил посещение в Швеция, където се събраха лидерите на страните от ЕС. Той уведомил председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че не може да пътува.

На намека, че в ДПС настоятелно говорят за оставка на вицепремиера Валери Симеонов Цветанов отговори, че по принцип всеки се стреми да влиза в управлението:

"Както БСП, така и ДПС - единствената им цел е как да предизвикат предсрочни избори и криза. Защото знаят, че държавата е в добро състояние, има растеж от 4 на сто. Дефицитът ни ще е под 1 на сто. Председателството ни ще бъде успешно. И разбира се, у всяка политическа сила извън управлението има завист."

И продължи:

"Нека припомня какво направиха БСП и ДПС през 2013 г., когато управляваха. Точно тогава се засилиха критиките към България."

Цветанов смята, че настоящата коалиция е най-доброто нещо в момента за България.

В последния доклад на Еврокомисията няма нито една нова препоръка към страната ни. И се отчитало всичко, направено в краткия период от 5 месеца. Ясно е написано, че периодът е между май и октомври, а не от началото на годината.

А на въпроса как правителството ще обясни на партньорите, че му готвят вот на недоверие за корупция по време на председателството на Съвета на ЕС Цветанов отвърна:

"От Центъра за изследване на демокрацията винаги имат едни и същи стандарти за измерване. Най-високият процент за корупционни действия е при Пламен Орешарски. А второто по големина ниво е било през 1999 г. Когато ни обвиняваха за полицейщина, процентът бе под 10. Това е за периода 2010-2011."

Според Цветанов обществото ще бъде удовлетворено от препоръките на Брюксел. Но то също трябва да помогне. Всички трябва активно да участват в тази политика.