Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Ердоган се съгласиха със свикването на народен конгрес в Сирия като една от първите стъпки за започване на диалог след продължителната гражданска война в страната, предаде Ройтерс.

Това съобщи днес руският президент след среща в Сочи с колегите си от Иран и Турция.

Тримата лидери са наредили на своите дипломати, служби за сигурност и отбранителни ведомства да започнат консултации за организирането и насрочването на дата за т. нар. Конгрес за национален диалог в Сирия.

Путин допълни, че ръководството на Сирия желае мирен процес, конституционна реформа и свободни избори. Както той, така и Рохани и Ердоган са били единодушни, че терористичните групи в арабската република трябва да бъдат ликвидирани докрай.

Преди това руският лидер заяви, че уреждането на кризата в Сирия изисква отстъпки от всички, включително от страна на нейното правителство.

"Сирийският народ е този, който ще определи сам своето бъдеще", каза Путин.

Той допълни, че е съвсем близо краят на мащабните военни действия срещу терористичните групировки в тази страна.

Рохани заяви, че Конгресът за национален диалог ще помогне за изработването на новата сирийска конституция, според която да се произведат избори.

Ердоган призна големите победи над "Ислямска държава", изгубила много от бастионите си в Сирия. Турският лидер обаче изтъкна, че постигнатото е важно, но недостатъчно. Според него сега е извънредно важно всички участници в търсенето на политическо решение за кризата да намерят решение, което да е трайно и приемливо за сирийския народ. 

Русия и Иран подкрепят режима на Башар Асад, а Турция - неговите политически опоненти.

Вчера в Сочи бе Асад.