Люта битка след днешния Ден на благодарността се задава в американския Сенат, прогнозира наскоро Ройтерс.

Тя ще бъде заради плана на президента Доналд Тръмп за намаляване на данъците. Самият държавен глава го нарече исторически.

Преди седмица мащабната данъчна реформа мина първата законодателна бариера. Тя бе одобрена от Камарата на представителите с 227 гласа "за" и 205 "против".

Оттук нататък обсъждането се премества в Сената. Неговите членове също имат свой данъчен план. Той обаче доста се различава от този на конгресмените.

Планът бе представен от Тръмп на 27 септември на среща със симпатизанти в Индианаполис, столицата на щата Индиана. Той обеща "историческо намаляване на данъците за американския народ". И нарече съществуващата система "огромно бреме, пречещо на икономическия растеж в Америка".

Реформата предвижда намаляване на данъците за средната класа и бизнеса, а също така опростяване на данъчното законодателство, което според Тръмп ще го направи "по-справедливо за обикновените американци".

"Смятаме да върнем работните места и благосъстоянието, което, както смятат много американци, завинаги напусна страната ни", каза президентът.

Промените

• Предлага се необлагаемият минимум за един човек да бъде увеличен до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система трябва да бъде опростена така, че вместо 7, както е сега, да останат 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

Тези промени засягат федералните данъци. Американците плащат още местни и щатски данъци. В тези случаи обаче федералните власти не могат да влияят.

• Планирано е също да бъде намален корпоративният данък от 35 на 20 на сто. Тръмп искаше дори да го намали до 15%.

• Предвижда се и отмяна на данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

В плана на Тръмп обаче малко се говори за чия сметка ще бъде всичко това. По време на предизборната си кампания той твърдеше, че хазната ще получи допълнителен доход за сметка на съживяването на икономиката.

Критиците на реформата обаче се опасяват, че тя само ще доведе до по-нататъшен скок на 20-трилионния външен дълг на САЩ. Четирима сенатори републиканци открито се противопоставиха на този план.

"Такива облекчения са изключително важни за хора като мене, собственици на малки корпорации - сподели пред Клуб Z българинът Методи Милушев от Денвър, Колорадо. - Точно такъв се водя аз. Притежавам малка медицинска клиника. Повече няма да издържам с данъците ми хора, които не искат или не могат да подобрят своя живот. За разлика от тях аз обаче искам да съм по-добре и полагам непрекъснато усилия за това."

При всички положения битката в горната камара на Конгреса ще бъде интересна и вероятно много люта.