Парламентарната група на "Воля" напусна заседанието на парламента заради присъствието на депутата от БСП Иво Христов. В декларация лидерът на партията Веселин Марешки заяви:

"Няма да допуснем нито един народен представител публично да обижда 80% от българския народ, наричайки ги дебили. Няма да допуснем да се принизяват историята и ролята на българския народ и държава при спасяването на българските евреи. Ще бъдем безкомпромисни и няма да отстъпим, докато този човек не напусне парламента, защото това е срам за парламентаризма."

Марешки декларира, че парламентарната група ще напуска залата всеки път когато Христов присъства. 

Ако лидерът на "Воля" и неговите депутати изпълнят заканата си, то БСП ще има много силно оръжие срещу управляващото мнозинство. ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат само 122-ма депутати от общо 240. Присъствието на Христов и отсъствието на "Воля" би могло да постави пред сериозен риск приемането на един или друг законодателен акт.

Важно е да се отбележи, че "Воля" напускат залата след като са се регистрирали, т.е. са осигурили кворум.

През последните дни много често определени законодателни актове минават точно заради подкрепата на "Воля". А през миналата седмица, когато БСП не влизаше на заседания заради изгонването на Корнелия Нинова от вече бившия шеф на парламента Димитър Главчев, именно "Воля" осигуряваше кворума, тъй като ДПС също отсъстваха. Изискването е в началото на заседанието е да има поне 121 депутати.

За приемане на закони е необходимо те да бъдат подкрепени от повече от половината от присъстващите в залата депутати. При определени обстоятелства в отсъствието на "Воля" БСП и ДПС биха могли да надделят над управляващото мнозинство. Достатъчно е депутатите от двете партии да бъдат максимално мобилизирани и да са в залата, докато от управляващото мнозинство да има около 20 отсъстващи. БСП и ДПС имат общо 105 депутати.

Самият Христов цяла сутрин избягва репортерите, но вместо него коментира колегата му Жельо Бойчев. По думите на Бойчев тази страница била затворена за БСП с извинението на Иво Христов. 

Преди дни Христов заяви, че 80% от българския народ са "дебилни". ГЕРБ призова той да подаде оставка, но от БСП го накараха да се извини и заявиха, че това е достатъчно. Депутатът се извини с "половин уста" - на всички, които се били почувствали засегнати от думите му.