Десните, взе да ми писва от вас. Извинете, “демократичната общност”, както е последният ви опит за безсмислено ребрандиране.

Извън властта сте вече 7-8 месеца, а за това време успяхте отново да си сглобите лагерчета, да си вдигнете кулички на морална висота и да започнете да се замеряте от тях с изявления и позиции. А, да - от време на време критикувате и управляващите, за да не ви забравим.

Мина лято, дойде есен, отива към зима и вие се активизирахте - манифести, обединения... Не непременно лоши идеи - хубаво е да градите местни структури за вота през 2019 г., хубаво е и експерти да се виждат със симпатизантите ви и в публични дебати да изградят новата ви платформа. Но защо трябва да се делите пак на “добрите” и “лошите” реформатори?

“Ама те са леви!”

От една страна, стана досадно Лукарски да си пробутва тезата, че да си десен означава да си хомофоб. Събуди се, СДС, това, първо, е последният политически казус на масата, и второ, вие консерватори няма да станете в очите на избирателите. А само техните очи имат значение.

От друга - нека го кажем ясно на Христо Иванов, ДЕОС и прочие - да не можеш да се позиционираш вляво или вдясно не означава, че си истински борец срещу корупцията, а че не разбираш от политика. Ако утре избирателят ви гласува доверие, то няма да е само за да низвергнете Цацаров и да пометете корупцията. Не след това, а паралелно с това ще трябва да управлявате и държава - а това се прави с леви или с десни политики.

Да, има и леви, разпръснати сред “великите обединения”. Не е такава драма, каквато я изкарвате, ако постигнете някакво съгласие за общи политики.

Докато размахвате пръст на управляващите от висотата на зрели хора, помежду си се държите като тийнейджъри. Ненчев го направи съвсем не "по правилата" - напусна Реформаторския блок и ги уведоми през Христо Иванов. Но отговорът на Лукарски, че преговаряли с “други земеделци”, е не по-малко детински. Какви други земеделци? Хората едва помнят, че вие още съществувате...Впрочем, намериха се "други земеделци" - явно земеделците са като маслинката в мартинито - във всяка чаша коалиция по една...

ДБГ пък - вместо да атакувате по фланга (сиреч провинцията, нека не се лъжем, новият ви проект РОД е за това), като сте толкова сериозни и отговорни, завъртете един телефон на останалите и седнете да поговорите. Като възрастни хора.

Видно е, че в София пак става сблъсък на “лидери”. И миналия път не успяхте да си "произведете" такъв, а защо? Никой не ви кара да си харесате един Б.Б., който да ви строява всекидневно. Нали сте демократи, допитайте се до малкото останали симпатизанти и изберете лидер. Да, последния “неоцапан” го изхабихте за президентския вот, но такъв е животът, такава е политиката - цапа.

Омръзват и обвиненията “ама вие останахте в управлението”. Вие всички управлявахте с Бойко Борисов, драги десни. Пресмятанията "кой докога" може да си ги запазите за последната равносметка, на избирателя вече не му пука.

На избирателя вече не му е до вас и по принцип. Последното социологическо проучване ви дава от 1 до 1,8% при възможна статистическа грешка +-3,1%. Тоест има ли ви, няма ли ви - социологията не знае със сигурност. А вие знаете ли?